Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110309-granturismo mc110309-granturismo mc110309-granturismo mc
110309-granturismo mc

Maserati GranTurismo MC Stradale – direktrapport från provkörningen

GranTurismo MC Stradale är Maseratis snabbaste modell någonsin tack vare med effekt och viktbantning. Vi skickade Hans Hedberg till Italien för att se om den har något att sätta emot konkurrenterna.

Tjena Hans! Var i Italien är du nu?

 – Utanför skink- och oststaden Parma, närmare bestämt på Autodromo Riccardo Paletti i Varano. Sitter här i nya Maserati GranTurismo MC Stradale under en strålande sol. Sämre dagar har man haft.

Berätta lite om bilen.

– För något år sedan trimmade man Maseratis förmodligen mest linjesköna modell i modern tid, GranTurismo. Man lade till ett S i beteckningen och gav den 440 hästkrafter. Men Maserati nöjde sig inte med det utan vill kunna erbjuda en banbil för gatan som kan konkurrera med bland annat Porsche 911 GT3 och Bentley Continental SuperSports.

Har de lyckats med det då?

– Det tycker jag absolut. Nu har jag bara kört den på bana, vilket är bilens rätta element, men kan ju säga att den plockar ned Continental SuperSports utan större problem. Dock rår den inte på råa GT3.

– 450 hästkrafter och 510 newtonmeter är 10 respektive 20 mer än 4,7-litersåttan i GranTurismo S. Men det är inte i nämnda siffror som trolleriet sitter i. Jämfört med GranTurismo S är den lättad med hela 110 kilo, något som gör bilen riktigt gott. Man har satt in kolfiberskalstolar som minskat vikten med 26 kilo, man har tagit bort 25 kilo ljudisolering, avgassystemet är sex kilo lättare än i GranTurismo S, 20-tumshjulen sparar in fem kilo och kablaget har bantats med två kilo. Dessutom saknas radio, baksäte och liknande komfortprylar. Men GranTurismo MC Stradale är inget lättviktare för det, 1,7 ton väger den in på. Men som sagt, bantningen gör den gott. Viktfördelningen är 48/52 fram/bak och den är välbalanserad och ligger som ett cementblock på asfalten tack vare aerodynamiska förändringar med 25 procent högre marktryck fram och 50 procent högre bak. Styr in fint och är lättkörd även på bana. Den är väldigt förlåtande, men saknar det där sista för att nå upp till det brutala hos Porschen. Men Maserati påpekar hela tiden för oss att inte ett av deras kärnvärden fortfarande är komfort och att GranTurismo MC Stradale är en kompromiss. Trots att man kan få racingbur och fyrpunktsbälte installerat för en extra slant. 

Jämfört med GranTurismo S på bana?

– Vi fick köra en ”handling-bana” på tid med GranTurismo S och skillnaden är tydlig. Men man ska ha i åtanke att GranTurismo S är för den som inte tänker köra på bana och GranTurismo MC Stradale är för spekulanten som kommer att utöva bankörning oftare än transportkörning.

Är den snabb?

– I relation till konkurrenterna är den ingen raket. 0-100 km/h går på 4,6 sekunder och den toppar 301 km/h. Snabbaste Maseratin byggd hittills, bortsett från specialmodellen MC12 som byggdes i 50 exemplar för 5-6 år sedan. Men något som är snabbt är dubbelkopplingslådan från Ferrari. Sätt den i läge Auto och du glider fram automatväxlat. Då skiftar den växlar på 140 millisekunder. Sätt den i läget Sport och det är paddlarna som gäller, växlingarna går på 100 millisekunder. Men när du äntrar banan är det Race-läget som gäller. Då får man whiplashsnabba växlingar på 60 millisekunder. Lådan är riktigt fin tycker jag.

Hur låter kärran?

– Ljuvligt. Ferraris V8 med röd Maserati-topp är vad man kan förvänta sig ljudkulissmässigt. Men tyvärr så tycker jag man hör för lite av skönsången inuti bilen. Men som Maserati påpekade även här – det är en Maserati och då måste även komfort få styra.

Vad går en GranTurismo MC Stradale loss på?

– Drygt 1,5 miljoner kronor blir det här i Sverige. Det är mycket bankörning för pengarna. Svårt för konkurrenterna att matcha prislappen. Autoropa har redan fått in tio beställningar.

Till sist, vilken väljer du? GranTurismo MC Stradale eller GranTurismo S?

– Jag älskar att köra på bana, men jag bor inte på en bana utan kör mest utanför banstängslet. Så det får bli GranTurismo S som bjuder på lite mer komfort.

Läs mer