Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091026-maserati-kuba091026-maserati-kuba091026-maserati-kuba
091026-maserati-kuba

Maserati Kuba – italiensk drömcrossover

De flesta premiumtillverkare har en, men inte Maserati. Vi tänker alltså på en suv eller crossover i modellprogrammet. Maserati har inte, vad vi vet, några planer på en sådan biltyp, men om de någon gång funderar i de banorna kan de snegla på ryska designstudien Kuba.

Trots treudden i nosen på denna bil handlar det inte om en ny Maserati. I stället är det en rysk designer, Andrey Trofimchuk, som har skapat denna studie i hur han skulle vilja att en crossover från den italienska biltillverkaren ska se ut. Han kallar sin konceptbil för Maserati Kuba x-over och beskriver den som en ”brutal crossover”. Det får vi väl nästan hålla med om med den minst sagt annorlunda formgivningen. Både front och profil påminner om en gammal Cadillac eller Packard från 1950-talet medan baken andas betydligt mer modernt. Spana även in bakdäcken! Avsmalnande häck och ET (mått som visar hur långt in eller ut fälgen sitter i förhållande till sin egen mittpunkt) på antagligen noll gör denna bil till en ”stenskottare” av rang.

Under huven är det tomt då bilen inte finns i verkligheten, men det skulle sitta fint med den vassa V8:an på 4,7 liter, 440 hästkrafter och 490 newtonmeter som i dag sitter i GranTurismo S. Men en hybriddrivlina à la Lexus RX hade nog ännu mer suttit som en smäck.

Hur som helst är detta bara drömmar och det är tveksamt om Maserati ger sig in i suv/crossover-världen i dag. Men om det nu skulle hända så hade de nog fått för sig att formge en bil som faller fler på läppen än Kuba x-over. Namnet är dessutom kanske även det lite väl vågat.