Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Maserati Kubang/LevanteMaserati Kubang/LevanteMaserati Kubang/Levante
Maserati Kubang/Levante

Maserati Levante blir mer Maserati än Jeep

Maseratis kommande suv Levante lanseras under första halvåret 2015. Då kan vi se fram emot en bil som sägs bli en mix av vad BMW X6 och Porsche Cayenne har att erbjuda, samt att tekniken hämtas främst från Maserati själva – inte Jeep Grand Cherokee.

Redan 2003 visade Maserati upp ett suv-koncept – Kubang – på Detroitsalongen. Åtta år senare, på bilsalongen i Frankfurt 2011, visades ett nytt suv-koncept upp. Trots ny formgivning var namnet fortfarande Kubang.

 I samma veva som andra versionen visades upp kom uppgifter om att Maseratis suv ska baseras på Jeep Grand Cherokee – ett resultat sedan Fiat och Chrysler bildade koncern. Men det senaste är, enligt uppgifter från Edmunds.com, att de som oroat sig för att Maserati säljer sin själ inte behöver oroa sig i speciellt stor utsträckning.

 Enligt den amerikanska bilsajten ska Levante, som Kubang är ämnad att heta i produktionstappning och som dessutom har bekräftats, med största sannolikhet baseras på främst den teknik som används i nya Quattroporte och i nyligen visade Ghibli. Viss elektronik sägs kunna hämtas från Chrysler och Jeep.

 Fyrhjulsdriftsystemet blir också Maseratis egna som de kallar för Q4, men att man vid systemanpassningen till Levante passar på att plocka in Jeeps expertis vad gäller fyrhjulsdrift som tål lite tuffare tag.

 Levantes huvuddrag blir låg vikt tack vare aluminium i kaross och i flertalet tekniska komponenter. Kör- och sportkänslan ska ligga i fokus och enligt Edmund.coms källor inom Maserati ska Levante upplevas som en mix av BMW X6 och Porsche Cayenne. Utseendet kan till stora drag se ut som 2011 års konceptbil (se bildgalleriet nedan), men förändringar kommer med all sannolikhet att genomföras.

 Motorpaletten kommer att utgöras av tre olika maskiner – maskiner som finns redan i dag. Det rör sig om den mustiga V8:an på 3,8 liter, 530 hästkrafter och 640 newtonmeter (710 med overboost), den starka V6:an på 3,0 liter, 410 hästkrafter och 550 newtonmeter, samt den nyutvecklade V6-dieselmotorn – Maseratis första någonsin – på 3,0 liter, 275 hästkrafter och 570 newtonmeter. Dieselmaskinen presenterades för bara några veckor sedan i samband med ankomsten av nya Ghibli.

 Först var tanken att Maserati Levante skulle byggas hos Chrysler i Detroit. Så blir det inte på grund av att Jeep Grand Cherokee går som tåget och upptar hela produktionsvolymen i den tilltänkta fabriken. I stället ska den enligt Maserati-chefen Harald Wester sannolikt byggas i Italien, dock inte i märkets nya fabrik i Grugliasco eftersom Levante är en för stor modell för att passa produktionslinan.

 Maseratis första suv är tänkt att lanseras under första halvåret 2015.