Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Maserati Levante officiell – bilder och fakta på märkets första suv

Tretton år efter första konceptet för en Maserati-suv är nu äntligen en produktionsklar version här. Vi har bilder och fakta!

Det är ett ämne som har stötts och blötts länge, Maseratis suv-modell. Redan 2003 visades första konceptbilen, kallad Kubang, på bilsalongen i Detroit. Suv-planerna blev dock liggande på is tills efter Fiat-koncernens övertagande av Chrysler-koncernen. På köpet fick man Jeep, och gedigen suv-kunskap. År 2011 kom nästa konceptbil, även denna kallad just Kubang, och nog trodde vi att en produktionsversion då skulle vara relativt nära förestående.

Men det är alltså först nu, fem år och flera turer efter den senaste konceptbilen, som den faktiska prouktionsversionen är officiell. I det relativt kortfattade pressmeddelandet meddelas att Maserati Levante, som den sedan länge döpts till, kommer ha både bensin- och dieselmotoralternativ. På bensinsidan vet vi dock att åtminstone ett av alternativen blir samma V6-maskin som sitter i övriga delar av Maseratis modellprogram, och vi gissar att även dieselmotorn blir en V6, av samma typ som i Maserati Ghibli. Vad Maserati dock själva meddelar är att motorn kommer att kombineras med märkets 8-växlade automatlåda och fyrhjulsdriftssystemet Q4, ett namn redan känt även från koncernsyskonet Alfa Romeo. (Men ej att förväxla med Audis kommande suvmodell.)

Utseendemässigt har ganska mycket hänt på de fem år som gått sedan konceptversionen visades, och både front och bakparti har fått annan utformning. Mer kontemporär måhända, men möjligen även mer slätstruken? Fortfarande är dock Maserati Levante omisskännlig för märket, stor frontgrill, de tre sidogälarna på framskärmen samt den trapetsoidformade (ja, Maserati själva väljer det ordet) c-stolpen med Maseratilogga finns där. Möjlighet att ställa in chassi och (luft-)fjädring elektroniskt till sportigare lägen finns också, även om vi inte vet än hur stor frihet som systemet ger.

Maserati har heller inte släppt några data på mått och vikt för nya Levante, men de berättar att produktionen redan är igång, i Fiats fabrik Mirafiori i Turin. Offentlig premiär blir på Genèvesalongen i mars, med första leverans i Europa under våren.