Maserati MC20 Cielo är en taklös sommardröm
När Maserati skalar taket av MC20 nöjer man sig inte med att täcka för hålet med en tygtrasa. MC20 Cielo har ett fällbart glastak med flytande kristaller.
Maserati MC20 Cielo Italienska Maserati är på hugget. Tidigare i vår visades den nya små-suven Grecale och snart väntas också en helt ny GranTurismo. Men som för att inte tappa tempo presenterar man nu också en version av supersportbilen MC20 som tappat taket.
Maserati MC20 Cielo har i stället för det fasta taket fått ett fällbart glastak, vars genomskinlighet kan regleras med hjälp av flytande kristaller. Så det går alldeles utmärkt att titta på stjärnorna även när taket är uppfällt. Vill man ändå känna kvällsbrisen i ansiktet tar det tolv sekunder att fälla ned taket.
Utöver det snillrika taket skiljer sig Cielo inte åt från den takförsedda MC20, förutom att den sägs vara 65 kilo tyngre. Det betyder att den har en treliters V6 bakom ryggen som med hjälp av dubbla turboaggregat levererar 630 hästkrafter, som driver på bakhjulen genom en åttaväxlad dubbelkopplingslåda. Man har också behållit den speciella dörrlösningen, där dörrarna öppnas uppåt/framåt.
Eftersom vikten har ökat något har MC20 Cielo segat till sig en tiondel på sprinten upp till 100 kilometer per timme, som nu tar tre sekunder blankt. Toppfarten anges till ”över 320 kilometer per timme”. Bilen mäter 467 centimeter på längden, 197 centimeter på bredden och 122 centimeter på höjden. Tomvikten anges till 1 540 kilo.
Försäljningen väntas starta någon gång under första kvartalet nästa år. Den prisuppgift vi har är att den i Tyskland kommer att kosta cirka 260 000 euro, motsvarande cirka 2,75 miljoner kronor. Det gör faktiskt Maserati MC20 Cielo till den dyraste bilen från hela den enorma Stellantis-koncernen, rapporterar Automotive News.
I samband med presentationen bekräftade Maserati också det man har sagt tidigare, nämligen att en helelektrisk MC20 ska lanseras längre fram. Tyvärr kommer det att dröja ända till 2025, men då kommer den också att ha en 800-voltsarkitektur och inte mindre än tre elmotorer under kolfiberskalet. Räkna med astronomiska prestanda.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se