Maserati namnskyddar ”Levante” – ny Biturbo?

Ett flertal italienska tidningar rapporterar att Maserati har varumärkesskyddat namnet Levante. Kan det hamna på en ny liten BMW 3-serie-utmanare från Maserati?

Maserati har en produktoffensiv på gång, med både den nya Jeep Grand Cherokee-baserade suven Maserati Kubang och en ny Quattroporte i pipeline. Dessutom har man en mindre sportsedan på gång, som ska passa in under Quattroporte i modellprogrammet. Förmodligen heter huvudmotståndet i fråga BMW 3-serie, och modellen kommer således bli lite av en modern efterträdare till Maserati Biturbo.

Biturbo var på sin tid lite av en succé för Maserati, men efterfrågan sjönk när köparna insåg att kvaliteten lämnade en del övrigt att önska. Något vi på Teknikens Värld fick uppleva när vi hade just en Maserati Biturbo (kallad Scarface), som vinterskott 2007–2008. Förhoppningsvis kommer kvalitetsnivån nå högre denna gång.

Vad den nya modellen ska komma att heta har dock varit en väl bevarad hemlighet, internt har modellen kallats "Maseratina", vilket betyder undefär "lill-Maseratin" om vi översätter till svenska. Nu kommer dock uppgifter från flera italienska motortidningar att Maserati har valt att varumärkesskydda namnet "Levante", vilket skulle kunna vara avsett för den nya lilla Maseratin. Levante har flera olika betydelser, men det som förmodligen åsyftas av Maserati är uppstigande – det som solen gör om morgnarna.

Originalet – Maserati Biturbo anno 1981. Snygg. Men med motor i papier-maché?