080624-maserati-quattropo

Maserati Quattroporte lyfts lätt

Halvvägs in på livscykeln är det nu dags för en lätt uppfräschning av Maserati Quattroporte. Maseratis designers har gått försiktigt fram med storsäljaren som nu även kan prydas med ett extra S.

Quattroporte har varit och är en oerhört viktig bil för Maserati. När den kom för snart fem år sedan utgjorde den mer eller mindre en nystart för det legendariska, men krisdrabbade italienska företaget. Sedan dess har mer än 15 000 exemplar av Quattroporte sålts, vilket gör den till en av de mest framgångsrika modellerna i företagets historia. I det stenhårda lyxbilssegmentet har Quattroporte levt på sitt utanförskap. Maseratis lyxlimpa är ett lite mer exotiskt och spännande val än Mercedes S-klass, BMW 7-serie eller Audi A8. Men inom en snar framtid kommer Quattroporte att få hård konkurrens från lyxrivjärnen Porsche Panamera och Aston Martin Rapide. Om Quattroporte ska kunna leva fyra år till som det är tänkt krävs det en lätt uppdatering.

De mest framträdande yttre förändringarna är bakljusen som har fått ny layout och den nya grillen som har blivit lite hungrigare med stående ribbor i stället för liggande. De främre strålkastarna har begåvats med en strimma LED-ljus som ligger i underkant och som ska ge mer karaktär när mörkret faller. De yttre backspeglarna har fått en ny form som ska vara mer aerodynamisk än tidigare. Det går även att skönja vissa nya karossveck som bidrar till att bilen ser lite ungdomligare ut, framförallt på motorhuven.

En annan nyhet för modellåret 2009 är att Quattroporte, precis som det sportigare syskonet GranTurismo, kommer att finnas tillgänglig i S-utförande. Den 4,7 liter stora V8-motorn på 430 hästkrafter från GranTurismo S kommer även att ta plats i Quattroporte S. Vanliga Quattroporte fortsätter att drivas av sin 400 hästkrafter starka V8 på 4,2 liter även efter ansiktslyftningen. Båda motorerna kombineras med ZF-lådan som växlas via paddlar bakom ratten. Interiört består förändringarna i en omorganiserad mittkonsol där fler knappar har samlats centralt. De lyckliga köparna kommer även att underhållas med ett nytt multimediasystem.

Nya Maserati Quattroporte och Quattroporte S visas för utvalda spekulanter inom de närmaste månaderna, innan försäljningen startar i september.

Bilspionen

Provkörning