Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070927-bio-diesel-eco-20070927-bio-diesel-eco-20070927-bio-diesel-eco-20
070927-bio-diesel-eco-20

Massiv kritik mot ny biodiesel

Sverige är först i världen med att erbjuda biodieseln Diesel Eco 20. I slutet av oktober kan man tanka bilen den nya dieseln. Nu höjer miljöorganisationerna sina röster och säger att den i vissa fall är mer miljöfarlig än vanlig diesel.

300 av OKQ8:s bensinstationer börjar sälja nya biodieseln Diesel Eco 20 i slutet av oktober. Enligt OKQ8 släpper den ut tolv procent mindre koldioxid än när vanlig diesel används i bilen.

Bland flera miljöorganisationer är Världsnaturfonden (WWF) och Greenpeace starkt kritiska till Diesel Eco 20 eftersom den innehåller palmolja som kommer från stora palmplantager i Malaysia. Dessa plantager får sina ytor genom att stora områden regnskog skövlas och bränns ner. Detta ger stora konsekvenser på naturen, bland annat försvinner orangutangernas naturliga platser.

Skövlingen av regnskogen bidrar också i stor mängd till att koldioxidhalterna i atmosfären stiger. Enbart i Indonesien kommer 80 procent av landets utsläpp av växthusgaser från skogskövlingen. Enligt Greenpeace blir utsläppen från vissa skogsmarker större än om skogen fick stå kvar och bilarna kördes på fossil diesel.

Diesel Eco 20 är förnybart till 20 procent. I den förnybara delen ingår alltså palmolja som levereras av finska Neste. OKQ8 är väl medvetna om problemen kring palmoljan i deras nya dieselvariant.

Vi tycker ändå att det här är ett bra miljöalternativ till fossila bränslen. Den är ett steg på vägen och Neste har lovat att successivt ersätta palmoljan med solrosolja och rapsolja, inom en snar framtid, säger informationschef Mikael Björnér till Svenska Dagbladet.