Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
092123-parkeringsformel092123-parkeringsformel092123-parkeringsformel
092123-parkeringsformel

Matteformel för perfekt parkering

Julhandeln kan vara nog så krävande utan ångesten över att hitta en parkeringsplats. Royal Holloway, University of London har tagit fram en matteformel som kan hjälpa. Med hjälp av den går det att räkna ut exakt hur stor luckan behöver vara för att det ska gå att fickparkera.

 Enligt det brittiska universitetets undersökningar har 57 procent av de brittiska bilförarna dåligt självförtroende när det kommer till fickparkering. 32 procent fortsätter hellre att leta eller betalar dyrt än att försöka trixa sig in i en tajt lucka. Men det finns hjälp att få. Professor Simon Blackburn vid Royal Holloway, University of London har samarbetat med Vauxhall och tagit fram en matematisk formel som beräknar hur lång en lucka behöver vara för att det ska gå att fickparkera.

Allt som behövs är ett måttband (eller mycket gott ögonmått), en miniräknare och uppgifter om den egna bilen. Siffrorna som ska stoppas in i formeln är bilens vändradie, avståndet mellan hjulaxlarna, avståndet från framhjulens centrum till den främsta punkten på bilen samt bredden på bilen som man ska parkera bakom. Det man får ut av ekvationen är en längd som adderad till den egna bilens längd visar om utrymmet räcker för fickparkering.

Hela studien The Geometry of Perfect Parking finns att läsa via länken nedan eller här. Professor Blackburn visar även exakt när och hur mycket man måste svänga på ratten och han visar med ett räkneexempel att den genomsnittliga personbilen behöver en parkeringslucka som är minst 1,43 meter längre än bilen.

Extern länk

The Geometry of Perfect Parking (pdf)

Läs mer