090616-maud-saab-prat

Maud Olofsson kommenterar Saab-affären

För att Saab Automobile ska få statliga lånegarantier har den svenska regeringen hela tiden framhållit att biltillverkarens nya ägarstruktur ska klargöras och att produktionen stannar här hemma i Sverige. Nu kommenterar näringsminister Maud Olofsson de senaste dagarnas händelser.

Näringsminister Maud Olofsson berättar för TT i dag att regeringens hållning hela tiden har varit att produktionen måste förläggas till Sverige. Hon poängterar att om det ska pumpas in skattepengar i Saab Automobile så måste de pengarna stanna i Sverige för att säkerställa utveckling och jobb på hemmaplan, inte gå till konkursboet GM i USA.

På frågan om det är bättre med en svensk/norsk ägare än en kinesisk svarar hon att det viktigaste är att den nya ägaren har tillräckligt med kapital för att kunna driva vidare Saab. Men hon påpekar att det även behövs engagemang och vilja att göra rätt saker för att det ska bli bra.

Exakt när det kan komma besked om några lånegarantier vill inte Maud Olofsson uttala sig om, men hon berättar att inblandade parter antagligen räknar med några månader. Dessutom är det Europeiska investeringsbanken (EIB) som granskar det hela och därmed håller i taktpinnen. Regeringen har i alla fall förberett det hela genom att låta Riksgälden påbörja bearbetningen från statens sida.

På TT:s fråga om affären mellan GM och Koenigsegg Group AB är räddningen för Saab Automobile svarar näringsminister Maud Olofsson följande:

– Det är väldigt svårt att bedöma i det här läget. Jag hoppas naturligtvis att det här är en ägare som är tillräckligt seriös och har tillräckligt med pengar och energi för att klara detta. Det finns mycket kunnande i Saab och en tradition i hela regionen som vi har anledning att vara rädd om men det krävs ju att det är ansvarsfulla ägare och det hoppas jag att det här är till skillnad från GM.

Läs mer