Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081030-max-30-busshållpl
081030-max-30-busshållpl
081030-max-30-busshållpl
081030-max-30-busshållpl

Max 30 km/h förbi busshållplats

Inte mer än 30 km/h förbi en stillastående buss. Det föreslår Vägverket efter lyckade försök i Örnsköldsvik och Linköping. Vägverket vill införa regeln i hela landet från 2010.

Vägverket förslår en ny regel som säger att man inte får köra fortare än 30 km/h förbi en busshållplats där en buss står still. Regeln ska gälla när bussen är utmärkt med en 30-skylt och på vägar där hastigheten är 70 km/h eller lägre. Vägverket presenterar förslaget sedan man har noterat goda resultat vid försök i Örnsköldsvik och Linköping. På 50- och 70-vägar har både mötande och passerande bilar fått sakta ned till 30 km/h när en buss har stått stilla vid en hållplats. I stället för den vanliga skolskjutsskylten har bussarna haft en digital skylt som blinkat ”30”.

– Det försök som gjorts i Linköping och Örnsköldsvik visar på positiva effekter. Medelhastigheten i Linköping sänktes med 16 km/h för upphinnande trafik och med 11 km/h för mötande trafik. I Örnsköldsvik var motsvarande sänkningar 11 km/h och 6 km/h, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Vägverket förslår nu att regeln ska införas successivt i hela landet från 2010 till 2020. Både skolskjutsar och annan kollektivtrafik ska omfattas. Vägverket hänvisar till att förslaget ligger i linje med Nollvisionen och FN:s konvention om barnens rättigheter.

NTF gläder sig över Vägverkets förslag. Man ser mycket positivt på Vägverkets planer. Men NTF ifrågasätter samtidigt varför inte 90-vägar ska omfattas av regeln.

– Vi tycker att förslaget om en 30-regel är bra, men vi har svårt att förstå varför den inte också ska gälla på 90-vägarna. Där är ju riskerna vid hållplatserna ännu högre, säger Nils Petter Gregersen, trafiksäkerhetschef på NTF.

Läs mer