Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: DEBEOS.Studios

Maybach blir utbytt – mot S 600 Pullman

Daimler gick förra veckan ut med beskedet att man planerar att lägga ner sitt superlyxmärke Maybach. Nu kommer de första uppgifterna om ersättaren med klassiska namnet Mercedes S 600 Pullman.

Få bilar har spelat en större roll i världshistorien som Mercedes 600 Pullman. Bilen har varit en förevändning för kändisar som Jack Nicholson, Elvis Presley och Coco Chanel att öppna konversationer med diktatorer som Idi Amin och Leonid Brezhnev, som alla hade var sin Pullman. 

 Bilen utgjorde en fullträff när det gällde överdådighet och utstrålade lyx på ett sätt som få andra bilar. Succén var inte ett självklart faktum men Mercedes 600 Pullman lyckades stanna i produktion mellan 1963 och 1981. Under den perioden tillverkades 2 677 bilar, trots oljekriser och intern konkurrens från S-klassen från och med 1972.

 Hade Pullman levt i dag hade den antagligen inte fått leva lika länge, vilket det nyligen nedlagda Maybach fått erfara. Trots dryga 2 110 sålda exemplar sedan 2002 har ägarna Daimler fått nog av de sega försäljningssiffrorna och lägger från och med 2013 ner märket. 

 I stället för Maybach 57 och 62 kommer ersättaren i stället att heta Mercedes S 600 Pullman, som blir en sex och en halv meter lång variant av S-klass. Produktionsstart för Pullman-Mercan hamnar i 2014 års kalender och den långa Mercedesen kommer precis som sin föregångare Maybach att ta sig an Rolls Royce Phantom och Bentley Mulsanne.

 Precis som den ursprungliga Mercedes 600 Pullman kommer 2014 års tolkning ha modifierad front och akter. Daimler kommer alltså inte nöja sig med en förlängd S-klass, utan Pullman kommer särskilja sig från sitt mindre syskon precis som originalet skilde sig från fen-Mercan W108 och S-klass W116. Det betyder stående strålkastare och bakåtvänt baksäte och samtlig teknik från nästa S-klass. Motorerna kommer sträcka sig från en fyrcylindrig dieselhybrid på 204+109 hästkrafter samt en bensinhybrid som kopplas i hop med en V6. Flaggskeppet blir en 650 hästkrafters V12-motor från AMG.