Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100906-maybach-ny-modell
100906-maybach-ny-modell
100906-maybach-ny-modell
100906-maybach-ny-modell Foto: dv

Maybach får nytt liv – nya modeller på väg

Länge har det sett ut som att Maybach snart är ett minne blott, försäljningen har gått minst sagt trögt. Med nya personer i Daimler-ledningen får dock Maybach nytt förtroende för att utveckla en ny generation modeller.

Flera gånger har det rapporterats om att Maybach är ett bilmärke i livets slutskede. Försäljningen har varit marginell – cirka 300 bilar per år – och moderföretaget Daimlers tålamod har uppgetts vara slut. Att Maybachs modellutbud är svårt föråldrat och att det inte utvecklas några nya modeller är ytterligare faktorer som talar emot en fortsättning för märket. Men ny verkar skutan ha vänt. Enligt automobilemag.com ska Maybach få flera nya modeller under de kommande åren.

Orsaken till Daimlers omsvängning i Maybach-frågan uppges heta Joachim Schmidt. Schmidt har länge arbetat som försäljningschef för Daimler i Central- och Östeuropa, Afrika och Asien men är sedan oktober förra året chef för Daimlers centrala försäljnings- och marknadsavdelning. Enligt automobilemag.com ser Schmidt stor potential i Maybach-namnet, speciellt på de starka tillväxtmarknaderna i Kina, Mellanöstern och Ryssland. Schmidt tycker uppenbarligen att Maybach är värt att satsa på och det faktum att det kommer en lämplig plattform inom kort – nya Mercedes S-klass – är en avgörande faktor för att satsa vidare på Maybach.

Maybachs framtida modellutbud kommer att bestå av fem modeller, bland annat en fyrdörrarscoupé, en hybrid och en stor cabriolet i samma stil som konceptbilen Mercedes Ocean Drive från 2007 (bilderna). För att spara pengar och tid ska alla nya modeller använda samma 6,0-liters V12-motor som sitter i dagens Maybach-modeller. Denna ska kopplas till en sjuväxlad automatlåda som kan anpassas för att användas i en hybriduppsättning.

Läs mer

Test och provkörningar

Maybach