110621-maybach-aston Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Maybach kan bygga bilar med Aston

Maybach står inför tre alternativ när styrelsen möts upp i slutet av juli – vinna, försvinna eller bli lyxtillägg till befintliga Mercedes-modeller.

Maybach har kämpat med försäljningssiffrorna för sina modeller 57 och 62. Totalt såldes mindre än 200 bilar förra året, långt ifrån målet på 1 500 bilar. På huvudkontoret hos Daimler som äger märket är styrelsen i valet och kvalet kring Maybachs framtid. Bland alternativen finns ett möjligt samarbete med Aston Martin.

Enligt uppgift till Autocar har Aston Martin hört av sig till Maybachs ägare Daimler om ett möjligt samarbete. Det som i så fall skulle kicka igång kollaborationen är ett, alternativt två lyxkoncept som ska visas upp på bilsalongen i Frankfurt nu i september. 

Till tidningen Automotive News har Daimlers vd Dieter Zetsche sagt att det är troligare att styrelsen för Daimler kommer med ett positivt beslut. Men det förutsätter att Daimler får hjälp att utveckla och bygga nästa generation Maybach från Aston Martin. 

Nästa generation Maybach ska i så fall byggas jämte Aston Martins modeller i brittiska Gaydon. Som en del av dealen mellan de två har Daimler lovat Aston Martin att få ta del av motorer och plattformar till framtida modeller. Det skulle båda gott för en kommande Lagonda, som Aston Martin menat att de inte vill bygga om de inte kan jobba ihop med någon, enligt insideline.com. 

Alternativ två är att göra Maybach till ett lyxigt tillägg i samma stil som AMG är ett tillägg för sportigare Mercedes. Besked om Maybachs framtid kommer vid nästa styrelsemöte i slutet av juli. Då är även ett alternativ tre med i bilden, att lägga ner lyxbilsmärket.