080318-maybach-slutet

Maybach nära slutet

Det ser inte ljust ut för Daimlers lyxmärke Maybach. Förra året såldes rekordlåga 146 bilar totalt. Nu verkar tålamodet från Daimlerledningen vara slut, varpå det klassiska märket en gång för alla kan komma att förpassas till historieböckerna.

Nyligen lanserade 62 S Landaulet kan bli den sista modellen frånMaybach. Försäljningskurvan pekar nedåt och det finns inga planer på några nya modeller. Maybachs kritiska läge blir än tydligare när man ser till att de två främsta rivalerna, Bentley och Rolls-Royce, kan se tillbaka på fjolåret som sitt mest framgångsrika någonsin. Tydligen finns det alltså en marknad för lyxbilarna, Maybach har bara inte lyckats ta sig in på den. Efter senaste uttalandet från Dr. Dieter Zetsches, vd för Daimler, verkar det som att slutet är nära.

I en intervju med TheCarConnection.com säger Zetsche att det finns goda skäl att dra sig ur hela affären med Maybach innan det är för sent. 2007 års 146 sålda bilar var enligt Zetsche endast en tiondel av det mål Daimler hade satt ut. Därefter avslöjade han att han inte har godkänt några planer på en ny modell från Maybach, inte heller någon uppföljare till dem som finns på marknaden nu. Maybachs senaste modell, 62 S Landaulet, kommer inte att ha någon större effekt på försäljningen, förklarar Zetsche. Han är ändå nöjd med Maybachprojektet, även om det inte har blivit någon ekonomisk framgång. Zetsche menar att man med Maybach har bevisat att Daimler kan konkurrera med världens bästa bilar, med vilket han syftar på Rolls-Royce. 

Ett ljus i mörkret för Daimler är att förlusterna inte skulle bli så stora om man väljer att lägga ned Maybach. Det krävdes inga större investeringar för att ta fram Maybach 57 och 62, eftersom de baserades till stor del på förra generationens Mercedes S-klass. På frågan om det kan komma någon ny Maybach-modell svarade Zetsche att det inte finns något beslut taget än, men att det kommer att fattas ett inom de närmaste två åren.