Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080527-mazda-1-koncept
080527-mazda-1-koncept
080527-mazda-1-koncept
080527-mazda-1-koncept

Mazda 1 – nya minstingen

Nu visas de först officiella skisserna på Mazdas kommande minibil. I oktober ska ett koncept visas på Parissalongen och därefter dröjer det nog inte länge innan vi får se nya Mazda 1.

På senare tid har Mazda haft stora framgångar med mindre bilar. Som bekant utsågs Mazda-familjens minsting – 2 – till World Car of the Year 2008. Nu har Mazda visat de första officiella skisserna på en ny bil som kommer att bli deras minsta hittills. Skisserna är en förhandstitt på det koncept som kommer att dyka upp på bilsalongen i Paris i oktober. Det konceptet blir troligtvis en tydlig indikation på hur den nya citybilen Mazda 1 kommer att se ut.

Mazda har en tradition av att visa vågade och inte sällan ganska vackra koncept. På senare år har alla koncept haft en tydlig Mazdaidentitetmed svepande linjer och stort gapande fronter. Dessvärre har dessa linjer ännu inte letat sig ända fram till produktionsbilarna i full utsträckning. Kanske blir det ändring på det i och med nya Mazda 1. På skissen syns tydligt det Mazda-dna som återfinns bland annat i de tidigare koncepten Nagare, Furai och Ryuga. Om uppgifterna stämmer kommer den nya citybilen att bli den första Mazdan som till det yttre baseras på de tidigare konceptens formspråk. Den produktionsfärdiga bilen kommer att bli mycket lik skisserna och de extremt korta överhängen kommer att behållas, rapporterar AutoExpress.

Allt för ofta är det så att den produktionsfärdiga bilen inte alls blir lika spännande som det koncept som visats på förhand. Källor säger dock att Mazdas designers är mycket bestämda i sin uppfattning att motsatsen ska gälla för nya Mazda 1, produktionsbilen ska till och med bli ännu lite mer vågad än konceptet. Om deras önskemål får gehör i ledningen kan Mazda 1 bli en mycket farlig konkurrent till kommande Toyota iQ och Volkswagen Up!.

Läs mer