Mazda 3 Foto: Fotograf: Jan Potente

Mazda 3... om australiensarna får välja

Tänker du på bilar i Australien tänker du garanterat på Holden. Men så tänker inte invånarna på den stora kontinenten – de tänker i stället på Mazda och då speciellt på modellen 3.

I Australien gestaltar sig General Motors bilar främst som Holden och mest populär av modellerna är Commodore som du ser bild på här till höger. Holden Commodore har i princip sedan modellens inträde 1978 varit australiensarnas favoritbil och de senaste 15 åren har den lagt beslag på förstaplatsen i försäljningsstatistiken. Men 2011 var året då Australiens invånare hellre valde en japan framför en inhemsk bil. Förra året norpade nämligen Mazda 3 platsen som Australiens mest sålda bilmodell med 41 429 exemplar. En ökning med 6,2 procent jämfört med försäljningen 2010.

Marginalen till tvåan, Holden Commodore så klart, var dock inte gigantisk. Commodore sålde i 40 617 exemplar, en minskning med 11,6 procent jämfört med året innan.

Totalt såldes 1 008 437 bilar i Australien under 2011, fjärde året som den australiensiska marknaden nådde upp över miljonstrecket.

Att Mazda 3 gick så bra beror på att australiensarna har börjat efterfråga mindre och bränslesnålare bilar efter att i många år föredragit lite större modeller. Den nya inställningen till mindre bilar märkte också Holden av i form av modellen Cruze (säljs som Chevrolet i Sverige) som ökade med 19,2 procent till 33 784 exemplar och kammade därmed hem femteplatsen på försäljningslistan. Cruze som för övrigt blev världens elfte mest sålda bil under 2011.

Samtidigt som vi passar på att gratulera Mazda till den fina skalpen vill vi tipsa dig om att ta en titt på de 25 mest sålda bilmodellerna i världen förra året.