Mazda 3 visas som hybrid- och gasbil i Tokyo

Nya Mazda 3 kommer snart hit till Sverige men den som är intresserad av ett miljöalternativ kanske bör vänta med ett köp. Nu presenteras nämligen trean med CNG-anpassad motor.

I slutet av november startar bilsalongen i Tokyo och bland mycket annat kommer Mazda att visa två nya versioner av nya Mazda 3. Det blir premiär för en hybridversion som än så länge är reserverad för den japanska marknaden, betydligt mer intressant är bilen som heter Mazda 3 Skyactiv-CNG Concept.

 Bokstavskombinationen CNG betyder att konceptbilen har en bensinmotor som är anpassad för att även kunna drivas på gas. Den vanliga bensintanken på 51 liter finns kvar under baksätet och mellan baksätesryggarna och bagageutrymmet monteras en 75-litersflaska som rymmer gasen. Mazda förklarar att deras bensinmotor som kallas Skyactiv-G och har ovanligt hög kompression är mycket enkelt att anpassa till gasdrift eftersom det är just högt tryck man vill ha i en gasmotor.

 Om CNG-versionen sätts i produktion återstår att se, likaså när den kan tänkas komma till Sverige. Mazda 3 med bensin- och dieselmotor kommer dock redan nu i november. Priserna börjar på 164 900 kronor för minsta 1,5-liters bensinmotorn som ger 100 hästkrafter. Dyrast bli 2,2-litersdieseln med 150 hästar som i fullutrustat Optimum-utförande kostar från 254 900 kronor.