Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mazda 6 facelift officiell – nu med fyrhjulsdrift

Mazda 6 uppdateras inför 2015 och det är en hel del intressanta nyheter som kommer med i paketet. Förutom förändrat utseende blir det fyrhjulsdrift, lägre ljudvolym och trötthetsvarnare.

Mazda 6 i sedan- och kombiutförande blev snabbt en favorit bland besökarna på teknikensvarld.se. Vid en stor omröstning i samband med Parissalongen 2012 röstade ni fram Mazda 6 Wagon till er favoritbil på salongen, framför tuffa Jaguar F-Type på andraplatsen och självaste Volvo V40 Cross Country på tredjeplatsen.

För att behålla sin popularitet och favoritstämpel visar Mazda nu upp sexan i uppdaterat utförande. Utseendet har fått sig en översyn, framför allt i fronten där grillen har fått ny utformning på ribborna samt kromsargen som omger själva grillen har blivit kraftigare. Dessa bildar numera en enhet tillsammans med de uppdaterade strålkastarna som är av full-LED-typ på både hel- och halvljus. Adaptivt helljus finns också till vissa modellversioner. Spoilern har även den gjorts om en aning och flankerna har fått krominlägg som delvis omger de nya dimljusen.
Bak på bilen är förändringarna inte lika tydliga. Det är först i mörker som de uppenbarar sig eftersom det är bakljusens lysdiodlayout som är ny.
Andra exteriöra nyheter är mindre hajfensantenn på taket, nya 19-tumsfälgar med mörka inslag samt två nya karossfärger – Sonic Silver Metallic och Titanium Flash Mica.

Interiört är nyheterna ännu fler. Mittkonsolen är omgjord i samband med att infotainmentskärmen flyttat upp som en fristående enhet på instrumentbrädan. Därför har ventilationsutblåsen också hoppat upp ett steg. Knappar och vred är något annorlunda jämfört med tidigare.
Kvalitetskänslan ska enligt Mazda vara högre i och med uppdateringen, med bland annat mjukare skinn på ratten. Ljust läder pryder vissa ytor vilket gör interiören betydligt trevligare och luftigare.
MZD Connect är en annan nyhet i Mazda 6 facelift. Det innehåller bluetooth, handsfree och uppkopplingsmöjligheter mot molnbaserade tjänster – bland mycket annat.
Den mekaniska handbromsspaken har försvunnit och ersatts med en knapp då parkeringsbromsen numera styrs elektroniskt.
Baksätet har fått värmeslingor för att tre rumpor under kalla dagar ska må lika bra som de i framstolarna. Föraren kan dessutom njuta av Active Driving Display, är en liten head up-display uppe på instrumentbrädan som visar sådan information som är bra att ha i körsynfältet.

Bland de tekniska hjälpmedlen som säkerställer en tryggare färd, hos Mazda kallat i-Activesense, finns ett förbättrat varningssystem som håller koll på döda vinkeln, Rear Cross Traffic Alert som varnar om korsande fordon är i antågande vid backning, trötthetsvarnare som säger till när det är dags för en paus, samt autobromsfunktionen Smart City Brake Support som i vissa modellversionen även fungerar när bilen backar.

Mazdas ingenjörer har också jobbat på att förhöja ljudkomforten. Mer isolering och nya bussningar gör att ljudnivån nu sägs ligga tio procent lägre än tidigare på grövre asfalt medan motorvägskörning ska bjuda på 25 procents lägre ljudnivå. Just detta är en extra välkommen förbättring då Mazda 6, även efter senaste generationsskiftet, har ansetts vara lite väl bullrig jämfört med många konkurrenter.

Motorerna är desamma som tidigare, det vill säga tre bensinalternativ och två dieselalternativ. Förstnämnda är 2,0- eller 2,5-litersmaskiner med antingen 145, 165 eller 192 hästkrafter (endast sistnämnda är på 2,5 liter). Dieselmotorerna är på 2,2 liter och bjuder på 150 eller 175 hästkrafter.

Den stora nyheten hos drivlinorna är fyrhjulsdrift. AWD-drivning finns till de båda dieselmotorerna när de sitter i kombin – Mazda 6 Wagon. Fyrhjulsdriften kan kombineras med antingen manuell eller automatisk låda.

Dessutom har bensinmodellerna med Skyactive-Drive-automatlåda fått ett nytt sportläge som kan petas in när föraren fått i sig en dos Fittipaldi-sug.

Svensk premiär för Mazda 6 facelift med allt vad det innebär är det i mars 2015. Några prisjusteringar eller vad fyrhjulsdriften kostar har Mazda inte meddelat ännu.