Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Robert W. Kranz / Rallyewerk

Mazda 6 slog hastighetsrekord för dieselbilar

På en ovalbana i Tyskland slog tre Mazda 6 Skyactiv-D till med 20 nya internationella hastighetsrekord för dieselbilar.

Det var i helgen som gick som Mazda satsade på hastighetsrekord på ovalbanan i tyska Papenburg. Till sin hjälp hade man tre stycken Mazda 6 Skyactiv-D med 175-hästars dieselmotorer samt totalt 23 olika förare från olika länder. Några var tävlingsförare, några journalister och några bara helt vanliga bilälskare.

Under 24 timmars körning lyckades de tre röda dieselbilarna slå hela 20 olika internationella hastighetsrekord i klassen dieselbilar med cylindervolym på mellan 2,0 och 2,5 liter. Den snabbaste bilen noterades för en snitthastighet på 221,072 km/h, en klar förbättring jämfört med det gamla rekordet som löd 209,824 km/h.

Skillnaderna mellan de tre bilarna var oerhört liten, endast 0,89 km/h skiljde mellan snabbare och långsammaste bilen.

Mazdas rekordkörning påminner starkt om den Saab genomförde med tre 9000 Turbo på Alabama International Speedway i Talladega 1986. Då slog man en hel drös med nya internationella hastighetsrekord, bland annat då en av bilarna efter 20 dygns och 10 000 mils körning slog till med snitthastigheten 213,299 km/h.

Nedan finner du ett bildgalleri från Mazdas rekordkörning på ovalbana. För nostalgins skull bjuder vi också på en bild från Saabs rekordkörning i Talladega 1986.