Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mazda återinför wankelmotorn – i Mazda 2

Wankelmotorn är död – länge leve wankelmotorn! När Mazda RX-8 fasades ut för två år sedan försvann med den wankelmotorn. Nu förbereds en comeback – i nästa generation av småbilen Mazda 2.

Det är måhända lite otippat att det blir i en småbil som wankelmotorn gör comeback. Sedan Mazda gjorde motorn till sin har företaget främst använt den till sportbilar och bilar längst upp i modellprogrammet. Men när den besinslukande och högvarviga motortypen med roterande skivor nu göre comeback är inte syftet detsamma som tidigare.

När Mazda 2 får wankel är i stället den huvudsakliga drivkällan en elmotor, med wankelmotorn som räckviddsförlängande batteriladdare. Kanske är förvåningen relativt liten. Att wankel gör sig särskilt bra just i laddhybrider är något som även Audi (den andemässiga efterträdaren till NSU) har funderat på, med konceptbilen A1 E-Tron som fälttestats i München. I höstas gjorde även Mazda själva en elversion av nuvarande Mazda 2, som med wankel fick namnet RE (range extender).

Det är troligtvis denna som nu kommer att få en seriemässig fortsättning. Mazda 2 RE hade en 0,33-liters wankel med en nioliters bensintank, som fördubblade räckvidden hos bilen till hela 40 mil – enligt uppgifter från Mazda.

Nya Mazda 2 kommer till nästa år, men laddhybridversionen låter troligtvis vänta på sig ytterligare ett tag.