Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mazda återkallar 2,51 miljoner bilar

Mazdas modeller CX-3 och 3 samt CX-5, 5, och 6 kallas in på grund av problem med baklucka och dieselmotorer.

2,3 miljoner bilar tillverkade mellan åren 2007 och 2016 kommer att återkallas, meddelade Mazda under torsdagen. De berörda modellerna är suven CX-3 och 3, som hör hemma i C-segmentet.

Återkallelsen rör bakluckans dämpare vars fäste kan kan rosta om det utsätts för salt. 390 000 bilar kallas nu in i Japan och på det följer ytterligare 1,8 miljoner globalt, även om meddelandet inte preciserar några marknader.

Mazda meddelar vidare att ytterligare 110 000 bilar tillverkade mellan augusti 2014 och augusti 2016 kommer att återkallas på grund av fel på motorstyrningen. Problemet rör dieselbilar och ovan nämnda modeller.

Teknikens Värld har kontaktat Mazda Motor Sverige som just nu inte kan bekräfta om ovanstående rör bilar på den svenska marknaden.

Uppdatering

Mazda Motor Sverige har nu meddelat att den korrekta siffran för återkallade fordon är 2,51 miljoner bilar och att även modellerna 5, 6 och CX-5 omfattas. Bilar tillverkade mellan december 2007 och december 2015 berörs.

Nu har även en mer detaljerad beskrivning av felet presenterats. Det är lacken på gasfjäderns bakstycke som kan rosta om det utsätts för saltvatten. Fjädern kan då spricka, vilket skulle kunna orsaka en olycka om bakluckan är i öppet läge. Inga sådana olyckor med Mazdabilar är dock rapporterade.

Felet, som även drabbar svensksålda bilar, anses av Mazda inte vara av allvarlig karaktär och kommer att åtgärdas kostnadsfritt vid nästa servicetillfälle.

Den berörda dieselmotorn som tas upp i artikeln är den på 1,5 liter och som sitter monterad i modellerna 2, 3 och CX-3. Återkallelsen omfattar bara bilar sålda på den japanska marknaden och rör en programuppdatering för att motverka sotning av avgasventilerna.

Bakluckans dämparfäste fäste hos Mazda CX-3.Bakluckans dämparfäste fäste hos Mazda CX-3.Bakluckans dämparfäste fäste hos Mazda CX-3.
Bakluckans dämparfäste fäste hos Mazda CX-3.