Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mazda berättar mer om sin nya lilla diesel

När konceptbilen Hazumi, blivande nya Mazda 2, visades i våras var den utrustad med en liten och snål dieselmaskin. Mycket mer än så fick vi inte veta – förrän nu.

Det var på Genèvesalongen i mars tidigare i år som Mazda visade upp Hazumi Concept – en småbil med tilltalande linjer som är en förhandstitt på kommande generation Mazda 2.

Vid presentationen fick vi reda på att ingenjörerna tagit Skyactiv-tekniken till en ny nivå i form av sänkt vikt och hög krocksäkerhet. Vi fick också höra av uppkopplingsmöjligheterna har haft stort fokus vid utvecklingen. Men när det kom till det kanske viktigaste i bilen, motorn, var japanerna fåordiga. Vi fick reda på att det var en ny Skyactiv-D-dieselmotor på 1,5 liter som bakom den uppkäftiga fronten och att den skulle vara snål med utsläpp på under 90 gram koldioxid per kilometer. Sedan var det stopp.

I dag berättar Mazda mer om sin nya dieselspis på 1,5 liter som tekniskt har en hel del gemensamt med den större 2,2-litersdieseln som finns till Mazda 3, 6 och CX-5.

Först och främst satsar Mazda vidare på väldigt låga kompressionsförhållanden. I nya 1,5-litersdieseln, som är Euro 6-certifierad, ligger kompressionen på 14,8:1. Exempelvis har motsvarande dieselmotor hos Volkswagen, 1,5-liters TDI-maskinen på 105 hästar, kompressionsförhållandet 16,2:1.

Ingenjörerna har jobbat hårt med att reducera kylförlusterna vilket uppnåtts med en nytt styrsystem där så kallad övergångsteknik används i kombination med elektromagnetiska injektorer. Kylsystemet har fått speciella styrventiler för kylvattnet, något som förbättrar effektiviteten och minskar friktionen.

Variabel turbogeometri, VTG, som ändrar inflödets vinkel och hastighet vid turbinhjulets inlopp ger ett jämnare och mer kraftfullt laddtryck över en större del av motorns varvtalsområde. En vattenkyld laddluftkylare sitter integrerad i insugningsröret vilket ska förbättra både acceleration och effektiviteten hos turbon.

Mazdas lilla fyrcylindriga diesel är, precis som nämnda Volkswagen-motor, på 105 hästkrafter. Dessa finns tillgängliga vid 4 000 r/min. Maximalt vridmoment är 250 newtonmeter och återfinns mellan 1 500 och 2 500 r/min.

Några förbrukningssiffror uppger Mazda fortfarande inte, antagligen för att de vill hålla nya Mazda 2 hemlig så långt det är möjligt. Men går vi på tidigare uppgifter om att den ska nå ner under 90 gram koldioxid per kilometer betyder det är att förbrukningen vid blandad körning ligger under 0,34 liter per mil.

För den som inte tilltalas av dieselmotorer kommer även en bensinmotor med samma cylindervolym, 1,5 liter, som dieselmaskinen.

Nya Mazda 2 lanseras i Europa nästa år.