100330-mazda-toyota-hybrid

Mazda bygger hybrid med Toyota-teknik

De båda japanska tillverkarna Mazda och Toyota har slutit ett avtal om teknikutbyte. Det innebär att Mazda får tillgång till hybridtekniken i Toyota Prius och kan börja utveckla en egen hybrid som ska lanseras 2013.

Efter en tung inledning på året med krånglande bromspedaler och negativ publicitet kan Toyota nu glädja sig åt en lite muntrare nyhet. I ett gemensamt pressmeddelande berättar Toyota och konkurrenten Mazda att Toyota ska dela med sig av sin hybridteknik. Japans största (Toyota) och femte största (Mazda) biltillverkare uppges ha diskuterat ett samarbete ända sedan förra våren då suget efter hybrider i Japan sköt i höjden till följd av statliga subventioner. Snart ska även Mazda kunna ta del av kakan.

Mazda har onekligen hamnat efter Honda och särskilt Toyota i hybridracet. Modellnamnet Prius har närmast blivit synonymt med hybriddrift. Sedan första generationen Prius lanserades 1997 har Toyota sålt drygt 2,3 miljoner hybridbilar världen över. Mazdas plan är att använda Toyotas hybridsystem i kombination med sina nya SKY-motorer. Hela paketet ska stoppas i en särskilt utvecklad hybridmodell som lanseras på den japanska marknaden 2013.

Toyota passar också på att meddela att de är intresserade av att sälja sin hybridteknik till fler biltillverkare. De har redan snärjt Nissan som använder Toyota-teknik i USA-modellen Altima. Nissan har dock gjort det klart att de kommer att gå över till ett eget hybridsystem senare i år när en ny modell lanseras.

Mazdas avtal med Toyota kan ses som ett strategiskt avståndstagande från den forne samarbetspartnern Ford. Ford satt tidigare på 33,4 procent av aktierna i Mazda men sålde allt utom 13 procent vid slutet av 2008. Efter nyemissioner har den andelen urvattnats till elva procent.

Läs mer