Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mazda CX-3 officiell – fakta, bilder och film

Vi får lov att säga grattis till Mazda CX-5 som har fått en lillebror. På bilsalongen i Los Angeles är det världspremiär för CX-3 som lanseras våren 2015 – fylld med Skyactiv-teknik, två olika motorer samt fyrhjulsdrift.

För ett par dagar sedan kunde vi visa upp de första spionbilderna på Mazda CX-3 och med tanke på att det i dag är världspremiär kan vi slå fast att japanerna har varit väldigt duktiga på att hålla bilen hemlig.

Mazda CX-3 är lillebror till försäljningssuccén CX-5. Mazda utökar med andra ord kärnan av sitt modellprogram med en mer kompakt suv/crossover, en klass som växer sig allt starkare världen över.

Med 427,5 centimeter på längden är CX-3 knappt tre decimeter kortare än CX-5. Den är också kortare än nya Mazda 3 (halvkombiversionen) då det skiljer 19 centimeter mellan de båda modellerna. CX-3 är däremot drygt två decimeter längre än nya Mazda 2 som är 406 centimeter lång, hela 14 centimeter mer än föregångaren.

På övriga ledder mäter CX-3 176,5 centimeter (bredden) och 155 centimeter (höjden). I jämförelse med CX-5 är det 7,5 centimeter smalare och 12 centimeter lägre.

Att CX-3 är starkt besläktad med nya Mazda 2 råder inga tvivel om, det avslöjar nämligen axelavståndet. Båda bilarna har 257 centimeter mellan fram och bakaxel.

Överhänget fram och bak är 91 respektive 79,5 centimeter.

Mazda uppger i dagsläget inga viktuppgifter för CX-3, men några kilo mer än 2:ans lägstavikt på 970 kilo lär den ha landat på. Tjänstevikten tippar vi ligger på runt 1,2 ton, kanske lägre.

Utseendet följer Mazdas senaste formspråk Kodo som kom med CX-5 för några år sedan. CX-3 följer samma mönster som de två senaste bilarna, nya Mazda 2 och 3, vilket innebär mer skulpterade sidor, större grill med mer djup och strålkastare som har lite mer argsint uppsyn.

Insidan följer samma tema som i de båda nämnda modellerna, det vill säga Mazda 2 och Mazda 3. Instrumentbrädan ser mer eller mindre identisk ut med den som finns i Mazda 2 medan exempelvis dörrsidorna har fått egen design i CX-3.

Chassit i CX-3 innehåller det senaste av Skyactiv-tekniken som Mazda har arbetat fram under senaste åren. Det betyder lätthet och vridstyvhet, precis som karossen. 63 procent av karossen är i höghållfasthetsstål med olika grader av sträckgränser på upp över 1 180 MPa (megapascal). Med sträckgräns syftas på den spänning som ett material, stål i det här fallet, tål utan att deformeras.Säkerheten lär således vara av hög klass, men Mazdas ingenjörer har också jobbat på körglädjen som CX-3 ska förmedla trots att den är något av ett högbygge. Enligt Mazda är väghållningen så bra att CX-3 ska slå det mesta i klassen. Vi misstror inte Mazda när de säger så med tanke på deras kunskap från ett antal generationer körglada MX-5.Två olika Skyactiv-motorer i totalt tre olika utföranden är aktuella till CX-3, fler kan sannolikt tillkomma efterhand. Den ena heter Skyactiv-G 2,0 och är en bensinmotor som finns med två olika effektuttag. Vilka dessa effektuttag är avslöjar inte Mazda i dag men vi tippar på att den ena har 120 hästkrafter medan den andra har någonstans runt 150-165 hästkrafter.Dieselalternativet heter Skyactiv-D 1,5 och är, som siffran avslöjar, på 1,5 liter. Inga effektsiffror här heller men 100 hästkrafter eller något högre låter inte osannolikt.¨Motorerna kommer att kunna kombineras med antingen sexväxlade manuella lådor eller sexstegade automatlådor. En annan trevlig valmöjlighet till CX-3 är drivningen. Framhjulsdrift är standard men fyrhjulsdrift finns som tillval. Fyrhjulsdriftsystemet bygger på samma teknik som används i CX-5 men har i CX-3 uppdaterats med bland annat sensorer som övervakar körsituationerna och anpassar drivningen därefter. CX-3 har dessutom fått en elektronisk koppling och en ny differentialbroms bak som är både lätt och kompakt.Mazda CX-3 har global lanseringspremiär våren 2015 med start i Japan. Några prisindikationer ges inte av Mazda i dagsläget men kan ingångspriset lägga sig runt 175 000 till 180 000 kronor kan vi tänka oss att CX-3 blir samma populära suv som storebror CX-5. Bland Mazdas CX-3.s naturliga konkurrenter hittar vi exempelvis Opel Mokka, Peugeot 2008 och Renault Captur. Medan tysken är i princip identisk med CX-3 i storlek är de båda fransmännen något mindre.

https://youtu.be/9OY0sguSzNg

Gilla på Facebook för fler videoklipp!