Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mazda CX-30 officiell i Genève

Mazda presenterar nu en helt ny suv som placerar sig mellan CX-3 och CX-5, men man ger den inte beteckningen CX-4. I stället lystrar den till namnet CX-30. I sommar inleds produktionen.

Mazda visar nu andra bilen i vad de kallar för märkets nya produktgeneration. Först ut var nya Mazda 3 som vi nyligen provkörde och imponerades av, bortsett från sikten snett bakåt. Den är nämligen urusel. På CX-30, som nya suven har döpts till, är C-stolparna betydligt nättare.

Vi får höra att CX-30 storleksmässigt placerar sig mellan dagens CX-3 och CX-5. Men den har inte fått modellbeteckningen CX-4 eftersom det är en bokstavs- och sifferkombination som redan används på en suv som byggs och säljs i Kina.

Ej nedlackade stötfångare, det var inte i går man såg det på en ny bil.Ej nedlackade stötfångare, det var inte i går man såg det på en ny bil.Ej nedlackade stötfångare, det var inte i går man såg det på en ny bil.
Ej nedlackade stötfångare, det var inte i går man såg det på en ny bil.

Den är 439,5 centimeter lång vilket gör den tolv centimeter längre än CX-3 och 15,5 centimeter kortare än CX-5. Från sida till sida mäter den 179,5 centimeter och på höjden 154 centimeter. CX-30 är med andra ord fem millimeter högre än CX-3 men väldigt mycket lägre än CX-5 som är 168 centimeter från topp till tå.

Axelavståndet är 265,5 centimeter, även den en siffra som ligger mittemellan de båda andra suvarna, dock närmare CX-5 vilket bör betyda att innerutrymmena är goda.

CX-30 kommer säkert att tas emot med jubel för sina former, men är det inte lite väl mycket plast längs skärmkanterna?CX-30 kommer säkert att tas emot med jubel för sina former, men är det inte lite väl mycket plast längs skärmkanterna?CX-30 kommer säkert att tas emot med jubel för sina former, men är det inte lite väl mycket plast längs skärmkanterna?
CX-30 kommer säkert att tas emot med jubel för sina former, men är det inte lite väl mycket plast längs skärmkanterna?

Bagaget rymmer 430 liter och lasttröskeln ligger 73,1 centimeter ovan mark. Volymen är betydligt mer än CX-3:ans 350 liter men CX-30:ans siffra kommer till korta i jämförelse med CX-5 som rymmer 506 liter.

Interiören följer samma linje som den i nya Mazda 3 vilket innebär ett stort steg ifrån interiören i CX-3 och CX-5. Det är fler böljande linjer och en ny integration av infotainmentskärmen på instrumentbrädan. Mätarklustret liknar dock CX-5:ans men med något omgjorda rundlar.

Motorerna berättas det inte ingående om, men vi får i alla fall veta att det kommer en bensindriven Skyactiv-G-drivlina, en dieseldriven Skyactiv-D-drivlina och – mest spännande av dem alla – en bensindriven maskin med nya Skyactiv-X-tekniken som sägs ta förbränningsmotorn till en helt ny nivå.

Mazda avslöjar också att bensinmotorerna kommer att dra nytta av ett 24-volts mildhybridsystem kallat M-Hybrid. Mazda satsar alltså på halva spänningen jämfört med många konkurrenter.

Samtliga motorer går att kombinera med fyrhjulsdrift där AWD-systemet i-Activ sägs ha uppgraderats.

Mazdas plan är att sätta CX-30 i serieproduktion till sommaren. Därefter ska den lanseras globalt, så även i Sverige.