Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mazda CX-5 facelift med nytt motoralternativ officiell

Mazdas  stora suv CX-5, vilket vi kan skriva nu när lillebror CX-3 har presenterats, uppdateras inför nästa år med båda visuella och tekniska förändringar. Flera av nyheterna är desamma som i Mazda 6 av modellår 2015.

Det är snart tre år sedan Mazda CX-5 introducerades. I Sverige har den sålt bra och i början av innevarande år var den märkets mest sålda modell men har på senare tid fått se sig omsprungen av nya Mazda 3. Hittills i år har 1 141 nya CX-5 hittat svenska ägare. (motsvarande siffra för Mazda 3 är 1 369 och för Mazda 6 715).

I somras presenterade Mazda ett uppdateringspaket till just CX-5. Det bestod bland annat av nya utrustningsnivåer, nya karosskulörer och förändrad växellådskuliss för automatiskt växlade modeller samt uppdaterad manuell låda som motverkar tjuvstopp (kärt barn har många namn – kallas även kärringstopp eller, helt enkelt, motorstopp).

Nu är det alltså dags för ytterligare en sväng med uppdateringar för CX-5, denna gång betydligt större än i somras.

Formspråket hos CX-5 är fortfarande det som Mazda benämner Kodo (som just CX-5 var först ut med).

Fronten har uppdaterats med ribbor i grillen i stället för rutnät som tidigare. Strålkastarinsatserna är omgjorda och dimljusen har blivit mindre. Just strålkastarna är av full-LED-typ på både hel- och halvljus (kan fås adaptiva på vissa modellversioner). Stötfångarpartiets nedre del har också förändrats en del.

Bak på bilen ser vi att bakljusen har fått annorlunda placering på dioderna vilket skapar en ny ljusbild.

Till nyheterna på utsidan ingår också två nya exteriöra färger – Sonic Silver Metallic och Titanium Flash Mica. Samma färger som numera även finns till Mazda 6 och som redan finns till nya Mazda 3.

Mazda har även jobbat på insidan av CX-5. Största skillnaderna jämfört med i dag ser vi på mittkonsolen. Den har blivit bredare och känns mer rejäl samtidigt som handbromsspaken har försvunnit. I stället parkeringsbromsar man genom att trycka på en knapp som på elektronisk väg låser bakhjulen. Knappar och vred på mittkonsolen har uppdaterats i likhet med vad vi i förra veckan såg på Mazda 6 facelift.

Medan Mazda 2, 3 och 6 numera har fristående infotainmentskärm uppe på instrumentbrädan behåller CX-5 fortsatt sin integrerade variant. De må se likadant ut som tidigare, men innehållet är uppdaterat med MZD Connect som tillåter bluetooth-sammankopplings, handsfree och tillgång till en massa tjänster via en molnbaserad plattform.

Insidan bjuder dessutom på fler förvaringsmöjligheter, bland annat nya mugghållare, än tidigare samt uppdaterade stolar.

CX-5 modellår 2015 ska vara tystare än tidigare modellår. Nya bussningar och mer ljudisolering ska ha sänkt ljudnivån vid motorvägskörning med tio procent.

I dag finns Mazda CX-5 med två olika motorer i fyra olika effektutförande. Dels en tvåliters bensinare på antingen 160 eller 165 hästkrafter (beroende på fram- eller fyrhjulsdrift) och dels en 2,2-liters diesel på antingen 150 eller 175 hästkrafter.

Från och med nästa år finns ytterligare ett bensinalternativ – en 2,5 liter stor Skyactiv-G-motor på 192 hästkrafter och 256 newtonmeter. Motorn, som även finns till Mazda 6, är känd för sitt väldigt höga kompressionsförhållande på 14:1.

De snygga vita ytorna som Mazda 2, 3 och 6 bjuder på verkar inte CX-5 ha fått ta del av.

Skyactive-D-automatlådan får i och med CX-5:ans uppdatering ett extra, sportigare Drive-läge som aktiveras via en knapptryckning. Fyrhjulsdriftssystemet har även det uppdaterats för att klara av tuffa krav och snabbare anpassning.

Säkerhetssystemen i CX-5 utökas i och med modellårsskiftet. Bland annat finns nu adaptiv farthållare som innehåller både varningssignal och autobroms om CX-5-föraren inte är alert nog vad gäller framförvarande trafik.

Andra funktioner som är nya är ett system som varnar en ofokuserad och trött förare genom att rekommendera en paus vid sidan av vägen samt döda vinkeln-varnare, Rear Cross Traffic Alert, som även varnar om korsande fordon är i antågande vid backning.

Mazda Motor Sverige uppger inga prisförändringar inför modellår 2015. Några små justeringar är dock att vänta. I dag kostar CX-5 med bensinmotor från 239 900 kronor och med dieselmotor från 267 900 kronor.

Svensk premiär för uppdaterade CX-5 är det i mars 2015.