Foto: Mazda

Mazda CX-50 officiell – mer terrängduglig

Mazda lanserar en ny suv med namnet CX-50 som har större fokus på att vara duktig i terrängen.

I början av oktober meddelade Mazda att de har två nya suvar på gång, CX-60 och CX-80 där den senare ska rymma upp till sju personer. Men innan det blir dags för dem lanserar Mazda nu CX-50. Den nya suven ska byggas vid Mazdas nya fabrik i Huntsville, Alabama, som är ett 50:50-samarbetsprojekt med Toyota.
När nya CX-50 lanseras nästa år kommer den med drivlinor som delas med nyligen uppdaterade CX-5, alltså 2,5-litermotorer med eller utan turboladdning. De kopplas till en sexväxlad automatlåda och driver på alla fyra hjul. Längre fram ska även elektrifierade drivlinor komma och Mazda utlovar en ”traditionell hybrid”, någon laddhybrid verkar därmed inte vara aktuell.

1 AV 4
Foto: Mazda
2 AV 4
Foto: Mazda
3 AV 4
Foto: Mazda
4 AV 4
Foto: Mazda

Nya CX-50 ska vara utvecklad för den amerikanska marknaden och enligt Mazda Sverige kommer den marknadsföras exklusivt för denna. CX-50 kommer att säljas jämsides med CX-5 och bygger på samma plattform som mindre CX-30 och Mazda 3. Mazda delar inte med sig av några mått för den nya bilen men troligtvis placerar den sig någonstans mittemellan CX-30 och CX-5. CX-50 blir även den första modellen från tillverkaren att få panoramaglastak.

Nya CX-50 blir först ut av den kommande nya trion och de europaaktuella modellerna CX-60 och CX-80 ska lanseras inom en tvåårsperiod. De kommer att bygga på en nyutvecklad större plattform som även är anpassad för laddhybridteknik. De ryktas även få raka sexcylindriga motorer under huven.

https://www.youtube.com/watch?v=gRckPG5RA7Q&ab_channel=MazdaUSA