Mazda CX-8 fyller tom lucka

En stor suv saknas på den inhemska marknaden, därför skickar nu Mazda info om att de tänker lansera CX-8. En sjusitsig suv som ska börja säljas innan årets slut.

Jasmin Frljevic

För drygt två år sedan presenterade Mazda den senaste generationens CX-9 (se bildgalleri nedan) en bil som inte såldes på hemmaplan.

Men nu får japanerna en helt egen större suv att ratta längs vägarna på det asiatiska öriket. Företaget meddelar i ett pressmeddelande att de har som avsikt att lansera en ny suv vid namnet CX-8.

Mazda presenterar bilen med en enda bild – på interiören som visar en intressant detalj. Nya CX-8 kommer att säljas i sex- och sjusitsigt utförande, där mittraden får ett centralt armstöd vid utförandet som tar färre passagerare.

Nya CX-8 kommer att vara 175 millimeter kortare än syskonet CX-9 och 129 millimeter smalare. Vad gäller höjden kommer CX-8 mäta in på 179 centimeter, vilket även det är lägre än storebror CX-9.

Under huven sitter en 2,2 liter stor turbodiesel, Skyactiv-D som Mazda kallar den, som tros producera 175 hästkrafter och 420 newtonmeter, precis som i lillebror CX-5 som säljs ibland annat Sverige.

Säljstart har dock Mazda inte presenterat men meddelar att de siktar mot årets slut.