Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mazda CX-9 facelift 2013
Mazda CX-9 facelift 2013
Mazda CX-9 facelift 2013
Mazda CX-9 facelift 2013

Mazda CX-9 uppdateras där nere

Mazda CX-9 har inte haft någon Kodo – förrän nu. Mazdas stora suv med plats för sju genomgår nu sitt andra lyft på fem år.

Kodo – Soul of Motion, ja så heter Mazdas senaste designspråk som vi redan har sett på crossovern CX-5, nya Mazda 6 och kommande generationen av Mazda 3. Sjusitsiga storsuven CX-9 har saknat detta men i och med modellens ansiktslyft som nu presenteras ”down under” på bilsalongen i Sydney har även den fått sig en släng av Kodo.

 Men CX-7 då? Ska inte den få Kodo, tänker du? Nej, det får den inte eftersom CX-7 har lagts ned som modell. Det berättade vi om för ett par månader sedan.

 Mazda CX-9 får alltså leva kvar på vissa utvalda marknader och då blir det i ny skepnad. Ansiktslyftet, det andra i ordningen (första kom inför årsmodell 2010), bjuder på en helt ny front med den för Mazda nya kännetecknande grillen av modell större med fem hörn. Strålkastarna har design snarlik de gamla men har gjorts lite tuffare och liknar faktiskt en hel del Fords diton. Tänker på utgående Mondeo och Focus men kanske främst på konceptbilen Iosis.

 Vissa modellversioner av CX-9 facelift kommer att få LED-varselljus.

 Övriga exteriöra förändringar hittar vi bland annat i baken där stötfångaren och bakljusen har modifierats samt de nya 20-tumsfälgarna och ett antal nya karossfärger.

 Interiört handlar det om nya, förbättrade material och snyggare färgscheman, förändrat instrumentkluster med ny, vit bakgrundsbelysning, ny växelspaksknopp samt ett uppgraderat infotainmentsystem som innehåller bättre ljudsystem och navigation samt röstigenkänningssystem. Dessutom får CX-9 nu också ta del av Mazdas flertal olika säkerhetssystem, exempelvis filvarnare och ett varningssystem som med ljud och ljus uppmärksammar föraren om en kollision är i antågande.

 Motorn är densamma som tidigare, nämligen 3,7-liters V6-motorn på 277 hästkrafter och 367 newtonmeter.

 Mazda CX-9 har aldrig funnits i Mazda Sveriges modellprogram men det såldes ändå ett antal exemplar av bilen i vårt land efter att man fått några bilar från ett ryskt restlager. CX-9 har i stället sålts i 74 andra länder i totalt 210000 exemplar.