Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mazda

Mazda firar 100 år med specialmodeller

Mazda firar 60 år som biltillverkare men hela 100 år som företag. Och det med en specialversion som finns tillgänglig till alla märkets modeller.

I år firar Mazda 100 år som företag (60 år som biltillverkare) och med det lanserar man en jubileumsversion av samtliga modeller även om inte alla är tillgängliga på alla marknader.

Inspirationen kommer från R360 Coupé, Mazdas första bilmodell – en mikrobil med plats för fyra, utrustad med en svansmotor på 356 kubik och 16 hästkrafter. Nu är det tack och lov inte motorn som stått som förebild för jubileumsversionerna utan bilens färgschema i vitt och vinrött som den är mest känd i.

Foto: Mazda

Jubileumsbilarna är lackerade i kulören Snow Flake White och inredningen går i Pearl Mica. I övrigt märks speciella logotyper på framskärmar, mattor, hjulkapslar, nackstöd och nyckel.

Mazda grundades 30 januari 1920 i Hiroshima under namnet Toyo Cork Kogyo Co., Ltd. 1931 skiftade man tillverkning från maskindelar till motordrivna rickshaws vid namn Mazda-go. Under andra världskriget satte man främst samman maskingevär. Namnet Mazda tog företaget först 1984 även om bilarna alltid burit det.

Foto: Mazda

Sitter du än och klurar på den där lilla bilen från 1960? Den kan du se i klippet nedan.

https://youtu.be/_Tjnz12X828