Mazda kompressormatar lilla MX-5

Mazda MX-5 Yusho Concept är Mazdas senaste konceptbil som bygger på vanliga MX-5 men som överladdas upp till 240 hästkrafter med hjälp av en kompressor.

Det som förhoppningsvis är en flirt mot kommande generation MX-5 var bland nyheterna på bilsalongen i Leipzig, nämligen den 240 hästkrafter och 274 newtonmeter starka MX-5 Yusho Concept.

 Bilen är döpt efter det japanska ordet för seger, Yusho, och har förutom kompressorn även ett grövre avgassystem med dubbla utblås, sänkt chassi och en lite sportigare inredning. Bilen har lättats genom fler kolfiberdelar, bland annat i diffusern bak. Fälgarna mäter 17 tum och karossen är lackad mattvit.

 Motorn är den två liter stora fyrcylindriga pjäsen som i originalskick ger 160 hästkrafter och 188 newtonmeter. 0-100 ska enligt Mazda gå på under sex sekunder, ner från 7,6 sekunder i originalbilen och MX-5 Yusho Concept slutar accelerera vid 240 kilometer i timmen.

 Mazda har inga planer på att ge den vid det här laget ganska gamla MX-5 ett sista ryck innan modellen läggs ner genom attserietillverka Yusho. Nuvarande Mazda MX-5 kom 2005 och är inne på sin tredje generation sedan modellen gjorde världspremiär 1989. Nästa generation är planerad till 2015 och kommer utvecklas i samarbete med Alfa Romeo.