Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mazda MX-5 SpyderMazda MX-5 SpyderMazda MX-5 Spyder
Mazda MX-5 Spyder

Mazda MX-5 Spyder är en racer

Så har då årets SEMA Show öppnat upp dörrarna. Innanför dessa hittar vi en mängd heta, stylade bilar men hetast av dem alla är nog sjutton Mazda MX-5 Spyder som inte bara känns som en racer utan också dricker racerbränsle.

Vi har redan sett en bild på den och nu har vi fler bilder på och dessutom fakta om Mazda MX-5 Spyder.

 Det är på SEMA Show i Las Vegas, som drog igång i dag och pågår i fyra dagar framöver, som denna läckra bit visar upp sig för första gången.

 MX-5 Spyder är en ”hottad” version av vanliga MX-5, dock utan att på något sätt vara för vulgär vilket annars är vanligt bland bilarna som ställs ut i Las Vegas.

 Vad man har gjort är att sänka bilen, utrusta den med ny front med aggressivare utseende, kjolpaket, nya 17-tumsfälgar i Gun Metal-metallic, Brembo-bromsar, coil overs från MazdaSpeed och – det mest utmärkande av allt – en sufflett av nödtyp. Denna tygbit fästes i framrutans ram och sträcks bakåt för att fästas i bakluckans framkant. En lösning som sparar ett antal kilon jämfört med ett konventionellt fällbart tygtak. En viktbesparande detalj är också batteriet som av racingtyp i litiumjon-utförande.

 Under huven har man tagit den trevliga 2,0-litersmaskinen och modifierat den till att gå på biobränslet isobutanol som bland annat används av Mazda i American Le Mans Series. Isobutanol produceras på motsvarande sätt som etanol men har den fördelen att bilens prestanda ökar utan bekostnad av ökad förbrukning. Dessutom krävs inga modifieringar i distributionen av bränslet utan kan gå samma väg som vanlig bensin utan inblandning av specialanläggningar, förstärkta cisterner och allt vad det innebär.

 Mazda MX-5 Spyder ska vi se som en ren konceptbil för Mazda nämner ingenting om hur framtiden för modellen ser ut. Men visst skulle det vara skoj om den går till serieproduktion och började säljas i åtminstone en begränsad upplaga.