Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dagens Mazda MX-5 presenterades 2014 och kom ut på vägarna under våren 2015.
Dagens Mazda MX-5 presenterades 2014 och kom ut på vägarna under våren 2015.
Dagens Mazda MX-5 presenterades 2014 och kom ut på vägarna under våren 2015.
Dagens Mazda MX-5 presenterades 2014 och kom ut på vägarna under våren 2015. Foto: Mazda Motor Europe

Mazda MX-5 uppdateras lätt

Mazda håller fast vid sin lilla roadster MX-5, som även finns som ”coupé”. Inför nästa modellår har japanerna valt att göra några smärre justeringar.

Mazda MX-5 är en av de största, moderna ikonerna som rullar på fyra hjul. Sedan avtäckningen av första generationen 1989 har mer än en miljon exemplar rullat ut till ägare runt om i världen varav runt en tredjedel till kunder i Europa. Försäljningsmässigt har MX-5, som är världens mest sålda roadster, genom åren stått sig bra på vår kontinent, bortsett från pandemiåret 2020 då siffrorna kraftigt vek av nedåt. Tappet landade på drygt 65 procent. Hittills i år, fram till och med oktober, är europeiska MX-5-försäljningen starkare än under motsvarande period i fjol. 6 408 bilar, varav 74 i Sverige, är 54 procent mer än året innan, men ändå långt bakom vad motsvarande period 2019 bjöd på (11 800 bilar).

Nu ska denna artikel dock inte handla om MX-5:s försäljning, däremot om de uppdateringar som Mazda inför på modellen under modellår 2022 och som når svenska Mazda-handlarna i mars.

Även RF-varianten med fällbar hardtop (som bildar ett sorts targatak) tar del av 2022-nyheterna, dock inte nya sufflettfärgen, av förklarliga skäl. Foto: Mazda Motor Europe

Största nyheten är av teknisk karaktär och beskrivs av Mazda så här:

”Mazdas ingenjörer har utvecklat ett nytt system som kallas Kinematic Posture Control (KPC). Systemet är till för att förbättra bilens balans och precision vid hård kurvtagning och registrerar skillnaden i hastighet mellan bakhjulen i den aktuella kurvan, för att applicera ett väl avvägt bromstryck för det bakdäck som går i innerspår.”

Mazda har alltså försett MX-5 med torque vectoring-teknik som väldigt många bilar, även vanliga personbilar, i dag är utrustade med. På svenska brukar tekniken kallas vridmomentsfördelning.
Vi kan misstänka att en redan väldigt körglad bil med KPC-systemet blir ännu körgladare.

Nya sufflettfärgen. Foto: Mazda Motor Europe

De andra nyheterna är en ny läderklädsel som fått namnet Terracotta och som kompletterar den svarta läderklädsel samt Alcantara-klädda Recaro-stolar som finns sedan tidigare, en ny sufflettfärg i mörkblått samt en ny karossfärg vid namn Platinum Quartz.