Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Mazda satsar på diesel – ny motor nästa år

Dieselmotorn rasar i populäritet men tekniken har mer att ge menar Mazda som lanserar en nyhet på dieselfronten nästa år.

Mazda håller förbränningsmotorn högt även om man till Tokyosalongen ska visa upp sin första elbil. Tidigare har man presenterat siffror som visar att européer har fortsatt förtroende för bensin- och dieselmotorer och just nu lanseras deras nya bensinmotor vid namn Skyactiv-X på marknaden – en motor vi på Teknikens Värld redan har provkört.

LÄS MER: Teknikens Världs avgasbibel

Inte ens på dieselfronten har Mazda gett upp, där andra kastar  in handduken. Volvo har till exempel slutat att utveckla motortypen och Honda stryker alternativet för sina europeiska kunder. Andra är inte lika övertygade om dieselns död. Klaus Fröhlich, utvecklingsansvarig hos BMW, räknar med att motortypen kommer att finnas 20 år till.

För dieselfantasten kommer det goda nyheter från Mazda. Christian Schultze, chef för märkets europeiska utvecklingsavdelning, har för Autocar bekräftat att man ska presentera en ny generation av dieselmotorer nästa år.

Dagens Skyactiv-D-motor på 1,8-liter.Dagens Skyactiv-D-motor på 1,8-liter.Dagens Skyactiv-D-motor på 1,8-liter.
Dagens Skyactiv-D-motor på 1,8-liter. Foto: Mazda

– Vi håller fast vid dieselmotorn. 2020 ska vi presentera motorn i en ny skepnad. Vi ska visa hur ren och effektiv motortypen kan vara, menar han.

Om det finns några kopplingar tekniskt sett mellan den tidigare nämnda bensinmotorn och den nya dieseln svara han bara delvis på.

– Vi kommer att överraska er. Det är inte så stor skillnad på bensin- och dieselmotorer, säger han.

LÄS MER: Inga planer på en ny Mazda 3 MPS

Mazda är öppna för nya förnybara bränslen och kan tänka sig satsa på sådana när de är ekonomiskt gångbara. Tillsamman med Hiroshimas universitet och Tokyos tekniska institut forskar man till exempel om mikroalger som bränsle.

– Vi hoppas att regeringar vaknar upp och inser att elektrifiering bara är en väg av flera. Motorn Skyactiv-X är ett steg i rätt riktning, hävdar han.