Mazda släpper två stora suvar och ny motor

Mazda kommer med nya stora suvar inom de kommande två åren och de får sexcylindriga motorer med mildhybridsystem. Även wankelmotorn återupplivas i elbilen MX-30.

I flödet av nya elektrifierade bilar sticker Mazda ut då de meddelar att en helt ny modellfamilj med förbränningsmotorer kommer inom kort. Motorerna kommer att sitta i två nya stora suvar med namnen CX-60 och CX-80. Den tidigare blir troligen en ersättare till nuvarande CX-5 och kommer att ha fem sittplatser, medan CX-80 blir större och kommer att ha plats för upp till sju personer.
Till dem kommer två raka sexcylindriga motorer varav den som drivs med bensin ingår i den så kallade Skyactiv-X-familjen med variabel kompression utan turbo. En motorfamilj som debuterade i fyrcylindrigt format i Mazda CX-30 under 2019. Det kommer även en sexcylindrig diesel och den liksom bensinalternativet kommer att vara utrustad med 48-volts mildhybridsystem. Utöver dessa kommer båda suvarna att finnas i laddhybridutförande i kombination med en fyrcylindrig bensinmotor.
Den första av de två nya modellerna kommer att lanseras under 2022 men vilken av dem det blir är i nuläget oklart.

Foto: Mazda

Samtidigt meddelar Mazda att elbilen MX-30 som lanserades i slutet av 2019 kommer att få längre räckvidd. MX-30 har kritiserats för att endast klara knappt 20 mil med sitt batteri på 35,5 kWh, men räckviddsproblemet löser Mazda inte med ett större batteri. I stället gör wankelmotorn comeback i form av räckviddsförlängare, en liknande lösning som BMW i3 hade i sin ungdom. Att Mazda hade planer på att lösa det på detta sätt har vi även rapporterat om tidigare.