Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100628-mazda-nagare-stopp
100628-mazda-nagare-stopp
100628-mazda-nagare-stopp
100628-mazda-nagare-stopp Foto: Greg Jarem

Mazda slopar Nagare-formerna

Från och med nu är det en ny designfilosofi som gäller hos Mazda. Den gamla designchefen är borta, Nagare-formerna slopas och Mazda ska i stället rikta in sig på att bli Japans motsvarighet till Alfa Romeo.

 Nu sätter Mazda stopp för Nagare. Den japanska biltillverkaren har uppenbarligen tröttnat på sin uppmärksammade designfilosofi som har byggt på flödande former inspirerade av naturen. Auto Express har talat med Mazdas designchef i Storbritannien, Peter Birtwhistle, som säger att den högsta ledningen inom Mazda aldrig har varit övertygad om de flödande linjerna som vi har sett på åtskilliga konceptbilar. Birtwhistle säger att det är högst otänkbart att det blir en till Nagare-modell efter nyligen faceliftade Mazda 5, Mazda har gått vidare.

Laurens van den Acker skapade Nagare-formerna under sin tid som designchef hos Mazda. Sedan 2006 har en mängd konceptbilar med flödande linjer visats men nya Mazda 5 är faktiskt den enda produktionsbilen där Nagare-linjerna verkligen har fått råda. Nu arbetar van den Acker hos Renault och det är upp till nye designchefen Ikuo Maeda att mejsla ut Mazdas framtida former. Om dessa vet vi ännu ingenting men Birtwhistle säger till Auto Express att Mazda siktar på att bli Japans svar på Alfa Romeo. Bilarna ska vara roliga att köra men framförallt ha den rätta premiumkänslan.

Ett första smakprov på Mazdas nya design ges på ett designforum i Milano i september då Mazda ska en ny konceptbil som sedan även ska visas för allmänheten på bilsalongen i Paris.

Läs mer