Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mazda smygvisar nya CX-9 – riktig premiär om ett par veckor

Mazda ska bredda sitt suvprogram som i dag utgörs av populära CX-5 och lilla CX-3. På Los Angeles bilsalong ska storebror CX-9 visas upp för första gången och nu bjuds vi på en skiss som ger oss en hint om utseendet.

Om knappt två veckor öppnar årets bilsalong i Los Angeles upp dörrarna för besökare. Den som betalar entréavgift och kliver in i hallarna har en av många efterlängtad nya modell att se fram emot, nämligen nya Mazda CX-9.

För att höja spänning och temperatur något innan det är dags för den riktiga avtäckningen har Mazda släppt en skiss som visar vad vi har att vänta oss. Det vi ser är en stor suv med i dagsläget okänd längd, men baserat på bilden ser den lång ut. Frågan är om den når upp till de 509 centimeter som gamla CX-9 mätte – tveksamt.

Nya CX-9:ans former liknar till stora delar de som konceptbilen Koeru visade upp i Frankfurt i höstas.Nya CX-9:ans former liknar till stora delar de som konceptbilen Koeru visade upp i Frankfurt i höstas.Nya CX-9:ans former liknar till stora delar de som konceptbilen Koeru visade upp i Frankfurt i höstas.
Nya CX-9:ans former liknar till stora delar de som konceptbilen Koeru visade upp i Frankfurt i höstas.

Utseendemässigt är det ett förädlat CX-5-formspråk som bär stora likheter med den konceptsuv Koeru som Mazda visade i Frankfurt tidigare i höstas. Vissa av konceptbilens linjer ser ut att ha tonats ned medan andra har framhävts mer.

Nya CX-9 kommer, precis som sin föregångare, att bjuda på tre sätesrader. Däremot lär vi inte få se någon mustig V6-motor under den långa huven. Motortypen rimmar illa med Mazdas Skyactiv-koncept. I stället lär det landa en turbomatad rak och fyrcylindrig maskin framför torpedväggen, sannolikt med en slagvolym på 2,5 liter.

Om CX-9 är aktuell för Europa återstår att se, vi kan i stället hoppas att en CX-7 dyker upp så småningom. Nya CX-9 har amerikansk säljpremiär i början av 2016.

Gamla CX-9 togs in i ett fåtal exemplar till Sverige när försäljningen brakade ihop i Ryssland.Gamla CX-9 togs in i ett fåtal exemplar till Sverige när försäljningen brakade ihop i Ryssland.Gamla CX-9 togs in i ett fåtal exemplar till Sverige när försäljningen brakade ihop i Ryssland.
Gamla CX-9 togs in i ett fåtal exemplar till Sverige när försäljningen brakade ihop i Ryssland.