Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mazda vill bygga lättare bilar

Fler biltillverkare överväger nu viktsparande tekniker för att få ner bränsleförbrukning och utsläpp. För Mazda innebär det att man ska försöka sänka vikten med 100 kilo för varje ny generation.

Det är i skenet av hårdare krav på låg bränsleförbrukning och utsläpp som Mazda nu bestämt sig för att det bästa sättet att nå målen är att göra lättare bilar. Detta sätts samtidigt mot kraven på säkerhetsutrustning och kundernas önskemål om komfortutrustning som i sin tur driver upp tjänstevikten på bilarna.

 – Det här är uppenbarligen något som kommer bli svårare och svårare att göra, säger Dave Coleman, utvecklingsingenjör på Mazda USA till Autonews.

 Att spara kilon är något som Mazda hade som utmaning när CX-7 blev CX-5 och i samma veva tappade 261 kilo mellan generationerna, bland annat tack vare ett nytt sätt att designa ramen på som kräver mindre stål än tidigare. Andra detaljer är muttrar som per styck väger åtta gram mindre än föregångaren.

 Även andra biltillverkare har slagit in på samma spår, som till exempel Ford som överväger att bygga stora delar av nästa generation F-150 i aluminium. BMW annonserade för några månader sedan att man investerat i en fabrik som ska tillverka karossdelar i kolfiber till bland annat kommande i3 och i8.

 Tidigare har problemet med kolfiber varit att både materialet såväl som framställningen varit kostsam men med ny teknik har kostnaderna sänkts. Även ovan nämnda Ford sägs snegla åt kolfiberhållet som ”framtidens material”.