Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mazdas designchef vill ha ny wankelbil

Mazda säljer inte längre någon bil med wankelmotor men det vill designchefen Ikuo Maeda ändra på. Maeda tror och hoppas att en ny RX-modell med wankelmotor kommer.

Mazdas senaste wankelmotorbil, RX-8, togs ur produktion för två år sedan och ända sedan dess har det spekulerats om när en ny modell med wankelmotor kan vara redo för marknaden. Men så lätt som att bara lansera en ny wankelbil är det inte för Mazda, nya utsläppsregler utgör ett stort hinder för den törstiga wankelmotorn.

Trots det har Mazda-chefen Takashi Yamanouchi fastslagit att så länge han är chef kommer man att fortsätta bedriva forskning och utveckling på wankelmotorn och nu berättare Mazdas designchef Ikuo Maeda att även han är fullt inställd på att wankeln kommer tillbaka.

I en intervju med Automotive News berättar Maeda att han aldrig kommer att ge upp tanken på en ny RX-modell och för att en sådan ska vara möjlig måste det finnas en wankelmotor eftersom bokstaven R i beteckningen står för just rotary.

Maedas uttalande tyder på att Mazda inte har gett upp planerna på en uteslutande wankelmotordriven sportbil, trots att det tidigare har spekulerats i att wankelmotorns enda framtid kan vara som generator till en elmotor.

På bilden ses Mazdas första bil med wankelmotor – Cosmo Sport från 1967.