Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091212-mazda i-stop
091212-mazda i-stop
091212-mazda i-stop
091212-mazda i-stop

Mazdas start/stopp-system i-stop prisat

Mazda slog sig stolt för bröstet när de tidigare i år presenterade sitt egenutvecklade start/stopp-system i-stop. Det var med all rätt man gjorde det för nu prisas systemet, dessutom två gånger om.

Mazda i-stop, start/stopp-systemet som de utvecklat på egen hand, introducerades på Mazda 3 tidigare i år. Nu har deras finurliga system belönats med två prestigefyllda utmärkelser i Japan, dels RJC Technology of the Year Award 2009 och dels Technology Award of Combustion Society of Japan 2009.

Förstnämnda utmärkelse har delats ut sedan 1990 av en sammanslutning bestående av japanska teknik- och motorjournalister. Det är tredje gången Mazda tilldelas denna utmärkelse. Första gången var 1993, då för Miller-motorn, och andra gången var 2003 tack vare vidareutvecklingen av wankelmotorn, RENESIS, som sänkte förbrukningen och utsläppen jämfört med tidigare. Motorn såg dagens ljus i RX-8 år 2004.

Den sistnämnda utmärkelsen delas ut Combustion Society of Japan som är en organisation för forskning och information inom miljö. Motiveringen till att i-stop fick utmärkelsen är ”för utvecklingen av det unika och bränslebesparande start/stopp-systemet”.

Mazdas start/stopp-system i-stop är alltså utvecklat av Mazda själva och inte ett färdigt system som många andra biltillverkare köper in till sina olika bilmodeller. Dessutom, efter att den stängts av vid till exempel ett rödljus, startar motorn igen på 0,35 sekunder. Det är enligt Mazda ungefär hälften så lång tid som andra liknande system kräver. i-stop är också det enda hittills i världen som startar upp motorn igen genom att bränsle sprutas in direkt i cylindrarna samtidigt som motorn fortfarande är inaktiv.

Start/stopp-systemet i kombination med den nya direktinsprutade DISI-motorn på 2,0 liter ger 14 procent lägre bensinförbrukning jämfört med tidigare bensinmotor med samma slagvolym.

Mazda 3 2,0 i-stop med 151 hästkrafter drar 0,68 liter bensin per mil och släpper ut 159 gram koldioxid per kilometer.

Läs mer

Test och provkörningar