MCA Rascasse – sportbilsnytt från Rivieran

MCA utläses Monte Carlo Automobile, och är (måhända föga förvånande) Monacos enda biltillverkare. I år firar företaget 30-årsjubileum och presenterar därför en ny modell. Bilen heter Rascasse och har en V12-motor på 500 hästkrafter.

Vi har sagt det förr, men det tåls sägas igen, att varje nation med pondus, av någon anledning, ska ha en egen supersportbilstillverkare. Självklart är inte Monaco något undantag. Men MCA, Monte Carlo Automobile, som är den enda biltillverkaren i det lilla furstendömet på franska rivieran, är knappast några nykomlingar i gemet. Tvärt om, företaget grundades redan 1983 av Italienfödde racingföraren Fulvio Ballabio, och har sedan dess tillverkat supersportbilar och tävlingsbilar i begränsade upplagor.

I år fyller alltså företaget trettio år, och till det passar man på att lansera en ny modell. Modellen heter Rascasse, och är således döpt efter den kända kurvan i Monacos Grand Prix (som i sin tur är döpt efter en närbelägen restaurang och nattklubb, som i sin tur har tagit namnet från det franska ordet för drakfisk). Under huven på bilen sitter en V12-maskin på 5,4 liter, som ursprungligen kommer från BMW:s lagerhyllor, och bland annat användes i Rolls-Royce Silver Seraph mellan 1998 och 2002.

MCA har dock låtit modifiera motorn tillsammans med italienska företaget BRC. Tillsammans har de dels trimmat den till hela 500 hästkrafter, men också gjort den möjlig att köra på en kombination av naturgas och vätgas utöver bensin. MCA kallar därför Rascasse för ”Bi-Fuel”. Dessutom ska en ännu värre version, med fyrhjulsdrift, hybriddrivlina och mer användning av kolfiber och magnesium, vara på gång.

Endast femton exemplar av Monte Carlo Automobile Rascasse V12 Bi-Fuel, som hela officiella namnet lyder, kommer att tillverkas. Kundgruppen är rika ”samlare av miljövänliga supersportbilar”, och interiören kommer göras specialgjord för varje kund. Är du sugen på en? I så fall kommer priset ligga på åtminstone omkring 500 000 euro, motsvarande knappt 4,5 miljoner svenska kronor. Som hittat?