Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

McLaren 570S Spider – första cabben i Sports Series

Nu finns det för första gången en cabriolet i McLarens instegsserie Sports Series. 570S Spider väger 46 kg mer än sitt takbeklädda syskon – men är ändå lika snabb.

McLaren har cabrioleter sedan tidigare i sitt modellutbud, i form av tex 675LT Spider och 650S Spider. Men de har aldrig haft en cabbe bland instegsmodellerna – förrän nu. Genom att slita av taket på 570S har McLaren skapat den första cabrioleten i deras Sports Series.

Det nedfällbara taket är tvådelat och fälls – eller höjs – på 15 sekunder i hastigheter upp till 40 km/h. Takmekanismen kommer ursprungligen från de större cabriolet-syskonen 675LT Spider och 650S Spider. Det nedfällbara taket gör att 570S Spider väger 46 kg mer än vanliga 570S, men McLaren är noga med att betona att avsaknaden av ett "riktigt" tak inte påverkar chassits och karossens vridstyvhet.

En höj- och sänkbar glasskiva mellan stolarna förhindrar att det blåser allt för mycket i kupén när skivan är uppfälld – eller tillåter extra mycket motor- och avgasljud att leta sig in i öronen när skivan är nedfälld.

Att köra med taket nere påverkar bilens aerodynamik. Detta har McLaren löst genom att höja spoilern på bilens bakdel med 12,7 millimeter, och på så vis generera mer downforce till 570S med Spider-tillägg.

Samtidigt med lanseringen av 570S Spider så presenterar McLaren tre nya exteriörfärger. Tillskottet av Cuarcao Blue, Vega Blue, Sicilian Yellow gör att det nu finns hela 20 olika kulörer att välja bland. Cabben kommer även med nya fälgar – 19 tum fram och 20 tum bak.

Motorn är den samma som i 570S med fast tak. Alltså 3,8-liters biturbo-V8 med 570 hästkrafter (419 kW) och 600 newtonmeter. Den sjustegade dubbelkopplingslådan föser den brittiska mackan till 100 km/h på 3,2 sekunder (samma som 570S). Toppfarten är 328 km/h med taket uppe och 315 km/h under bar himmel.

McLaren 570S Spider har publik premiär på Goodwood Festival of Speed i månadsskiftet juni-juli och de första leveranserna startar i september. Prislappen landar på ungefär 1,8 miljoner kronor.