Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

McLaren 650S Can-Am – en hyllning till förr

Den gamla nedlagda racingserien Can-Am var en framgångssaga för McLaren för snart ett halvt sekel sedan. Det uppmärksammar McLaren nu med en specialversion av 650S Spider.

https://youtu.be/z2h0jdjMEoU

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Canadian-American Challenge Cup, eller Can-Am som sportvagnsserien kallades, kördes för första gången 1966. Första mästerskapet vanns av Lola, men nästkommande fem år tog McLaren över helt och hållet. Man vann med sin M6A-bil från 1967 till och med 1971. Två av vinsterna med Bruce McLaren bakom ratten, två andra med Denny Hulme och en med Peter Revson.

Eftersom det nästa år är 50 år sedan McLaren klev in i Can-Am (alltså under seriens öppningsår) har man tagit fram en specialversion av 650S Spider som med diverse olika MSO-förändringar (MSO står för McLaren Special Operations) går under namnet 650S Can-Am.

Förutom att vara läckert lackerad i rött och svart med snygga vita detaljer har den avtagbart tak, huv, dörrar, diffusor och stötfångare, frontsplitter och mycket annat i kolfiber. Fälgarna, trots att de är femekrade, ska ha inspirerats av tävlingsbilen från 1960-talet. En läcker detalj är hjulbultarna, de är av titan.

Andra förändringar är kolfiberkeramiska skivor som greppas av kolvar i svarta ok, fyra ändrör som mynnar ut i baken i stället för två, rostfritt stål förstås.

Motorn och prestandan är oförändrad. Det betyder dubbelturbo-V8 på 3,8 liter som levererar 650 hästkrafter och 678 newtonmeter som via bakhjulen skjuter på från noll till 100 km/h på 3,0 sekunder. Toppfarten är 328 km/h.

Den kund som inte gillar den röda kulören Mars Red kan beställa sitt exemplar i antingen Papaya Spark (orange) eller Onyx Black (svart).

50 exemplar ska byggas och priserna börjar på motsvarande drygt 3,2 miljoner kronor (brittiskt pris).