McLaren 750S officiell – vassare än 720S
Om du blev ledsen när McLaren slutade tillverka 720S kan du sluta gråta nu. Ersättaren är än vassare. Nu går den att beställa.
Som få andra har McLaren lyckats etablera sig på världsscenen. Sedan McLaren Automotive startades 2010 har man fått in en fast fot på superbilsmarknaden och nu är man en av de stora att räkna med. Inte minst skrattar McLaren 720S i riktning mot Italien. Men den presenterades redan 2017 och i fjol gick den ur produktion. Skrattet börjar låta lite hest.
Nu kommer uppföljaren. McLaren 750S är starkare, snabbare och lättare än föregångaren. I strikt mening är det inte fråga om en helt ny bil, utan en ordentlig uppdatering av 720S. Enligt McLaren är ungefär 30 procent av komponenterna i bilen nya.
Stommen utgörs alltjämt av den kolfibermonocoque (en badkarsliknande struktur) kallad Monocage II som är nyckeln till låg vikt och hög vridstyvhet. Det här är någonting som McLaren har lång erfarenhet av och man skryter med att man var först med tekniken i Formel 1, när McLaren MP4/1 gjorde entré 1981. Men strikt sett var Lotus 88 först, tidigare samma år, med den lilla detaljen att Lotus 88 aldrig fick komma till start eftersom den möjligen bröt mot FIA:s regler.
Nåväl, man har i alla fall lyckats skala av 30 kilo och därmed väger McLaren 750S inte mer än 1 277 kilo innan man har börjat fylla på vätskor. Med alla oljor och tanken fylld till 90 procent stannar vågen på 1 389 kilo, och med en förare bakom ratten landar den svenska tjänstevikten följaktligen på runt 1 464 kilo.
Motorn, monterad i nya motorfästen, har dessutom fått 30 hästkrafter till, främst med hjälp av ökat turbotryck från twinscrollaggregaten och lättviktskolvar från den långsvansade McLaren 765LT som vann Bankalaset för ett par år sedan. Dessutom har slutväxeln gjorts 15 procent kortare, för att ge piggare acceleration. Någon hybridisering är det inte fråga om, inte ens någon 48-volts startgenerator.
Ett nytt avgassystem av rostfritt stål ska inte bara ge skönare toner (McLaren talar om att den fjärde och åttonde ordningens övertoner förstärkts, medan den andra och sjätte ordningens övertoner dämpats), utan är också 2,2 kilo lättare än tidigare.
Fortfarande har man hydrauliskt sammankopplade stötdämpare som eliminerar behovet av krängningshämmare. Stötdämparna är adaptiva med separata ventiler för kompressions- och returdämpning, vilket förbättrar kontrollen över dämpkrafterna.
Men man har ökat spårvidden fram med sex millimeter, mjukat upp framfjädrarna med tre procent och styvat upp dem där bak med fyra procent, med matchande justeringar av dämparnas mappning. Därmed får man mekaniskt en lite mer överstyrd balans. Samtidigt har man med en ny, större bakvinge fått en lite mer understyrd aerodynamisk balans, så att man får ett livligare beteende i lägre hastigheter, men en mer stabil känsla i hög fart.
McLaren håller fast vid sin elektrohydrauliska servostyrning för bästa möjliga styrkänsla på bekostnad av energieffektiviteten, men utväxlingen är något snabbare än tidigare. Instyrningen ska också vara skarpare än förr, lovar man i pressmaterialet.
Interiört märks en uppgraderad förarmiljö, med en ny instrumentskärm som följer med rattstången vid justering. Bakkameran har fått högre upplösning. Numera finns även Apple Carplay (men det sägs ingenting om Android Auto) och en ny antenn ska förbättra radiomottagningen. Bara en sådan sak!
Standardklädseln är alcantara, men om man vill kan man få nappaläder i varierande grad av täckning. Kör man mest på bana kan man beställa sin bil med skalstolar av kolfiber. När vi ändå är inne på ämnet bankörning kan man ersätta de standardmonterade Pirelli P-Zero-däcken med antingen P-Zero Corsa eller P-Zero Trofeo R, beroende på hur allvarliga bankörningsambitionerna är. Oavsett däck sitter de krängda kring smidda lättmetallfälgar.
Redan som standard får man kolfiberkeramiska bromsskivor kompletterade med sexkolvsok fram och fyrkolvsok bak, men som option kan man få en uppgradering med 60 procent starkare skivor som bakats i sju månader (i stället för en, som vanligt), tillsammans med monoblock-bromsok.
Vill man man man få sin McLaren 750S utan tak. Men det kostar, Spider-varianten är nämligen 49 kilo tyngre än coupéversionen. Säkert är prislappen större också, men McLaren säger ingenting om exakt hur stor den är. Det enda man nämner är att 750S kommer att vara cirka 10 procent dyrare än motsvarande 720S.
Inte heller nämner man någonting om när de första bilarna kommer ut på vägarna, bara att den går att beställa från och med nu. Så ring till din lokala McLaren-handlare på en gång, de sitter säkert vid telefonen och väntar.
McLaren 750S Coupé
Pris: Ej fastställt, säljs nu, första kundleverans oklar.
Motor: Bensin. 8-cylindrig längsmonterad V-motor, 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank, 4 ventiler per cylinder. Dubbelturbo. Kompression 8,7:1. Borrning/slag 93,0/87,5, cylindervolym 3 994 cm³. Max effekt 750 hk (551 kW) vid 7 500 r/min, max vridmoment 800 Nm vid 5 500 r/min.
Kraftöverföring: Mittmotor, bakhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda.
Fjädring/hjulställ: Skruvfjädring. Fram dubbla triangellänkar. Bak dubbla triangellänkar.
Styrning: Elhydraulisk servo. Vändcirkel i.u.
Bromsar: Ventilerade skivor fram och bak.
Hjul: Lättmetallfälg. Fälgbredd 9 tum fram, 11 bak. Däck 245/35 R19 fram, 305/30 R20 bak
Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 267, längd 457, bredd 193, höjd 120, spårvidd f/b 168/163. Markfrigång i.u.. Tjänstevikt ca 1 464, maxlast i.u., max släpvagnsvikt 0. Tank 72. Bagagevolym (VDA-liter) 150+210 liter.
Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 2,8 s, toppfart 332 km/h.
Bränsleförbrukning (WLTP): Blandad körning 12,2 l/mil. CO₂ 276 g/km.
Garantier: Nybil 3 år, rostskydd 5 år, lack 3 år, vagnskada 0 år.
Skatt: År 1–3: 25 642 kr. År 4–: 3 990 kr.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se