Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

McLaren BP23 – F1:ans riktiga efterträdare

Knappt ett år efter bekräftandet går McLaren nu ut med de första bilderna på F1:s efterträdare, en tresitsig supersportbil som placerar sig i märkets översta kategori – Ultimate Series.

Om du tycker att McLaren 720S är något av det häftigaste du kan ratta, då ska du veta att den snart blir övertrumfad av en tresitsig skapelse som går under utvecklingsnamnet BP23 Centre Seat Development Mule.

Yes, du läste rätt. BP23 har förarsätet placerat i mitten, precis som på 1990-talets supersportbil nummer ett McLaren F1, och de båda passagerarstolarna på var sin sida, snett bakom.

Att McLaren visar upp BP23, som vi tidigare i år har sett i form av illustrationer, just i dag är ingen slump. I går firade de nämligen femårsdagen av att deras nuvarande supermodell P1 (som dock är slutsåld sedan länge) hade världspremiär på bilsalongen i Paris 2012.

McLaren BP23, som kommer att ha ett annat namn när den lanseras, ingår i märkets Ultimate Series, det vill säga de absolut hårigaste modellerna dit P1 i dag hör. 720S, som nyligen lanserats och som redan har hunnit slå Tesla Model S P100D, även hårig på många sätt och vis men är ”bara” en Super Series-bil, alltså mellanserien. Lägsta serien heter Sports Series och där ingår ”tama” bilar som exempelvis 540C och 570GT.

BP23 byggs på en kolfibermonocoque som är mer vridstyv och lättare än nuvarande Monocage II. Som vi ser på bilderna är det mycket 720S över bilen. Interiört blir det däremot mycket nytt i och med placeringen av förarstolen. Mittkonsolen har försvunnit men både ratt och dörrsidor ser ut som i 720S. Även den uppfällbara grunkan som visar hastigheten är densamma.

Drivlinemässigt kommer den inte att ha mycket gemensamt med 720S som har en V8 på 720 hästkrafter. Precis som P1 ska BP23 vara en hybridbil, dock ingen laddbar sådan, där en V8 samarbetar med en elmotor för extra knuff och högre totaleffekt. Sannolikt blir det över 1 000 hästkrafter med tanke på att P1:ans effektsiffra, 916, förmodligen ska slås.

BP23 kommer att bli McLarens snabbaste modell hittills, snabbare än P1. Någon exakt 0-100-tid har inte förmedlats, men de har i alla fall pratat om en tid under 2,8 sekunder.

Under 2019 ska BP23 börja levereras till de 106 kunder, samma antal som F1 byggdes i, som har beställt ett exemplar för, enligt vad obekräftade uppgifter säger, minst 15-16 miljoner kronor styck. Betydligt mer än vad P1:an kostade när den fanns till salu. Mycket pengar men en liten slant jämfört med vad McLaren F1 kostar i dag, uppemot 100 miljoner kronor.