Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

McLaren Elva – hyperbil utan vindruta och tak

McLarens Ultimate Series får tillskott i form av taklösa McLaren Elva. 19,1 miljoner kronor kostar märkets lättaste modell.

Ferrari, Lamborghini och McLaren gör täta modellsläpp med modeller i begränsad upplaga till priser upp i det blå. För drygt ett år sedan presenterade Ferrari modellerna Monza SP1 och Monza SP2, något som fångade McLarens intresse då Elva känns kopierad från sistnämnda.

Inte helt olik McLaren P1 bakifrån. Som flera McLaren har Elva en aktiv spoiler som kan fällas upp för att öka marktrycket och korta bromssträckan.

Största likheten med italienaren är att McLaren Elva saknar tak, vindruta och sidorutor. I stället ska aktiv aerodynamik styra bort luften och man ska inte behöva använda hjälm. Tack vare en så pass vridstyv grundkonstruktion i form av en monocoque i kolfiber, behöver inte Elva extra förstärkningar vilket annars gör cabrioleter tunga. I stället utnyttjas bortfallet av delar till att sänka vikten tillsammans med stor användning av kolfiber. Främst syns det i karossen som är helt i kolfiber och endast består av tre delar. Exakt hur lätt Elva är får vi inte reda på, men vi får reda på att det är märkets lättaste bil. Med andra ord är den lättare än McLaren Senna som har en torrvikt på 1 198 kg.

Dörrar och instrumentpanel har ingen tydlig övergång mellan exteriör och interiör. Golvet är, likt resten av karossen, i kolfiber och golvmattor är extrautrustning. Annan extrautrustning är radio, kaross i synlig kolfiber och guldklätt motorutrymme.

Mellan ryggstöd och bakaxel sitter en fyra liter stor dubbelturboladdad V8 som ger 815 hästkrafter och 800 newtonmeter. Någon elmotor har inte Elva och bensinmotorn driver strikt på bakhjulen. 0-100 km/h specificeras inte närmare än under tre sekunder, 0-200 km/h anges till 6,7 sekunder.

Namnet Elva är hämtat från McLarens tävlingsbil som debuterade 1964.

Som sina syskon i Ultimate Series ska Elva byggas i begränsad upplaga, i detta fall endast 399 exemplar. Det svenska priset är 1 780 462 euro, vilket i dagens kurs översätts till 19,1 miljoner kronor.