Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

McLaren F1-skaparens nya bil

Gordon Murray, kanske mest känd som pappa till McLaren F1, presenterar en ny konceptbil utvecklad i samarbete med Shell.

Gordon Murray har tagit ett stort steg från 1990-talsikonen McLaren F1, i flera års tid har han utvecklat en ny citybil som ska ge så lite miljöpåverkan som möjligt. För nästan sex år sedan dök de första bilderna på T.25

 upp och då utlovades en snittförbrukning på 0,38 l/mil.Sedan dess har det dock hänt en hel del och Murray har de senaste åren samarbetat med Shell och nu presenteras frukten av deras arbete.Bilen går i nuläget under namnet Shell Concept Car och enligt Murray ska bilen ”ta sparsamhet till en ny nivå” då den ska halvera energikonsumtionen som krävs för att tillverka och driva den, jämfört med en konventionell bil.Konceptbilen väger in på endast 550 kg tack vare att den till större delen är tillverkad i kolfiber, återvunnet kolfiber som gör att bilen endast kostar en fjärdedel av vad en konventionell bil med stålkaross kostar att tillverka. Enligt Shell ska nästintill hela bilen gå att återvinna när den tjänat sitt syfte.Snittförbrukningen uppges till 0,26 l/mil och bilen drivs av en trecylindrig motor på 0,66 liter, hur effektsiffrorna ser ut delar de dock inte med sig av.Den lilla bilen rymmer upp till tre personer och i kupén syns ett tydligt arv från den legendariska supersportbilen McLaren F1. Säteskonfigurationen är nämligen densamma, föraren i mitten och de två passagerarna på vardera sida aningen längre bak är föraren.I nuläget nämns dock inget om modellen ska sättas i produktion.

https://youtu.be/7_Q9ZI2uMw8https://youtu.be/n-br2TmVQN0

Gilla på Facebook för fler videoklipp!