Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: McLaren

McLaren F1:s ersättare kommer att heta Speedtail

Att McLaren har en ny superbil på gång har vi vetat en längre tid. Hittills har den kallats BP23. Nu avslöjar McLaren att dess riktiga namn är Speedtail.

Enligt McLaren ska namnet inge en känsla av hög toppfart (högre än någon annan McLaren) och en strömlinjeformad design. Siktet är nämligen inställt på att krossa McLaren F1:s gamla hastighetsrekord på 291 kilometer i timmen – en bil Speedtail anses vara andlig ersättare till.

Exakt hur stark Speedtail är är dock inte känt i nuläget, men i en intervju med brittiska Autocar tidigare i år avslöjade McLaren-bossen Mike Flewitt att effekten kommer att överstiga McLaren P1 GTR:s 986 hästkrafter. Troligtvis pratar vi med andra ord om ett hästkraftsantal över 1000-hästarstrecket.

Vad vi däremot vet med säkerhet är att Speedtail blir en hybridbil likt P1. Enligt ryktet är det en dubbelturbo-V8 som kommer att kombineras med en elmotor.

Speedtail blir, när den väl släpps, den tredje bilen i McLarens hårigaste serie, Ultimate Series, efter McLaren P1 och McLaren Senna

. Ändå är Speedtail ingen uttalad banracer. Modellen är likt McLaren F1 tresitsig med förarstolen centrerad och med de båda passagerarstolarna på var sin sida, snett bakom. McLaren benämner den som världens första super-GT – snabb men lyxig.Speedtail kommer att visas upp senare i år och byggas i totalt 106 exemplar – samma antal som McLaren F1. Styckpriset ligger på runt 18,5 miljoner kronor (plus skatter), och alla exemplar är sålda sedan länge.Produktionen startar sent 2019 och sköts av Woking-tillverkarens specialavdelning MSO, McLaren Special Operations.

https://youtu.be/XF4LrazQnTw