Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
McLaren 50 12C Spider
McLaren 50 12C Spider
McLaren 50 12C Spider
McLaren 50 12C Spider Foto: ©McLarenAutomotive

McLaren fyller 50 – firar med 100 bilar

McLaren firar sitt 50-årsjubileum och som de flesta andra tillverkare gör de detta genom att bygga specialversioner. I McLarens fall handlar det om totalt 100 specialbyggda MP4-12C.

Det är många biltillverkare som firar stora jubileer i år. Land Rover firar sin 65-årsdag, Aston Martin har uppnått den respektabla åldern av 100 år och Porsche firar att det var 50 år sedan den första 911:an byggdes. Även McLaren fyller jämnt, närmare bestämt 50 år, vilket uppmärksammas med specialmodellerna McLaren 50 12C och 50 12 C Spider.

 För att vara exklusiva specialmodeller kommer 50 12C och 50 12C Spider att byggas i förhållandevis många exemplar, 50 vardera. Bilarna ska byggas av McLaren Special Operations (MSO) som till vardags bygger om standardbilar efter särskilt kräsna och högt betalande kunders önskemål. Det är svårt att skilja 50-årsbilarna från de vanliga standardbilarna men det finns några detaljer som är värda att poängtera.

 Fronten har fått ett lätt förändrat stuk med en ny nedre spoiler i kolfiber som ska generera mer marktryck och på fronthuven byts den vanliga McLaren-loggan mot en svart logga inspirerad av den som har funnits på McLarens F1-bilar. Jubileumsbilarna får dessutom kolfiberkeramiska bromsar som standard och specialdesignade sidensvarta fälgar, 19 tum fram och 20 bak, som är två kilo lättare än de Super Lightweight-fälgar som köpare av vanliga MP4-12C kan välja till som extrautrustning.

 50-årsbilarna kan fås i Carbon Black, Supernova Silver eller McLaren Orange och här och där på karossen syns diskreta McLaren 50-loggor. Alla som köper någon av jubileumsbilarna får dessutom ett specialdesignat bilkapell och nyckeln levererad i en liten kolfiberlåda. Priset för hela paketet är 1,7 miljoner för coupén och 1,8 miljoner kronor för Spider-modellen.